Zakaj ravno Vita-life?

Razlika med terapijo z magnetnimi polji, pulzno magnetno terapijo in magnetno resonančno stimulacijo

"Laični" uporabniki težko razlikujejo med močnimi in resnično učinkovitimi napravami za "magnetno terapijo" in med manj učinkovitimi napravami (takšnih je žal 99 % na trgu), saj na prvi pogled vse izgledajo enako. V čem je torej razlika? Kako vemo, katero napravo izbrati? Kako se razlikuje "blazina" od "blazine" in "sistem" od "sistema"? Na kaj moramo biti pozorni pri odločitvi?

Seveda so prva stvar, ki jo moramo preveriti ob nakupu magnetne terapije, reference: torej kdo že izvaja magnetno terapijo s tem pripomočkom, kdo jo že uporablja, torej referenčni izvajalci in uporabniki, klinične študije, na osnovi katerih nastane "Klinični priročnik za uporabo" itd...


Tu pa je nekaj pojasnil, ki jih je dobro upoštevati pri odločitvi o nakupu:

Pri terapiji z magnetnimi polji gre za uporabo statičnih magnetov, večjih moči, ki pa ustvarijo statično magnetno polje, ki deluje le do cca. 1-3 cm oddaljenosti od izvira. Poleg tega se na statično magnetno polje človeško telo zelo hitro »navadi«, oz. prilagodi in je učinek zelo šibek in omejen le na krajše časovno obdobje.

Izraz »Pulzna magnetna terapija« pomeni uporabo pulzirajočih magnetnih polj nižjih jakosti, pri kateri se uporabljata t.i. »sinusni in pravokotni val«. »Sinusni val«, ki se je uporabljal na začetku te tehnologije, za optimalni učinek zahteva visoko moč polja in natančno nastavitev, zaradi česar je za uporabo na domu neuporaben. Pri »pravokotnem valu« pa maksimalni biološki efekt najdemo le v izredno kratkem valu dviga in spusta.
Ti dve obliki impulza (žal) uporablja cca. 99% naprav na trgu.


»Stimulacija z magnetno resonanco« (SMR) pa je postopek, pri katerem se povežejo nižje jakosti magnetnih polj s posebnimi frekvenčnimi snopi. Pri tej tehnologiji gre za uporabo posebnega vala »piezzo« oblike, patentiranega pri Vita-life R-systemu.

Glavna razlika med stimulacijo z magnetno resonanco (SMR) in običajno terapijo z magnetnim poljem (TMP) je v uporabi kompleksnih nazobčanih valov, ki jih preračuna krmilna naprava, oziroma snopičev pri SMR. Pri TMP pa se uporabljajo le posamezne, nespremenljive ali pojemajoče frekvence. S tem SMR terapevtu prihrani razmislek o tem, ali naj uporabi na primer 15 Hz pri artrozi in na primer 24 Hz pri zlomu kosti, saj so vse potrebne frekvence pri SMR že vključene v električni impulz, telo pa si od tega sámo «vzame«, kar potrebuje.  

Vita-life R-system, je trenutno edini digitalni medicinski pripomoček na trgu, ki uporablja to obliko (»piezzo«) impulza.

1 Thuile, C. (2001), str. 91-91ff.

2 Thuile, C. (2001), str. 91-91ff.

3 Thuile, C. (2001), str. 35-35ff.

4 Walzl, M. et al. (2003), str. 38.

5 Walzl, M. et al. (2003), str. 43.