Najpogostejša vprašanja (FAQ)

Ali je »medicinska termografija« odobrena s strani zdravnikov?

»Medicinska termografija« je v določenih državah odobrena in priznana metoda, tako s strani regulatornih agencij, kot tudi s strani zdravnikov. V Sloveniji sicer temu še ni tako, vendar je temu v veliki meri botrovalo dejstvo, da te metode v Sloveniji s certificirano opremo in po standardiziranih postopkih doslej ni izvajal nihče. Na željo stranke je možno pridobiti obširen zdravniški izvid s strani zdravnikov, strokovnjakov za »medicinsko termografijo« v ZDA, ki se ga lahko nato predoči svojemu osebnemu zdravniku za nadaljnjo klinično korelacijo.

 

Lahko pridem na pregled tudi, če sem noseča?

Seveda, pregled je primeren tudi za nosečnice, saj ne predstavlja nobenega tveganja za nosečnico ali za otroka.

 

Ima pregled kakšne stranske učinke?

Pregled ne predstavlja prav nobenega tveganja in je popolnoma brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

 

Kako poteka pregled?

Pregled poteka v posebnem prostoru, vendar popolnoma brez kontakta z opremo, brez bolečin, pritiskov in sevanja. Stranka se ravna po navodilih termografista, ki kamero usmerja iz ločenega prostora preko avtomatiziranega stojala. Odvisno od obsega pregleda se naredi od 3, pa vse do 38 termografskih slik (termogramov). Po končanem pregledu sledi pregled termogramov in komentar s strani termografista.

 

Kako se interpretira rezultate termodiagnostike?

Vsaka bolezen gre v razvoju skozi svoje faze. Na podlagi termalnih markerjev, njihove intenzivnosti in razpršenosti najprej ugotovimo, v kateri od faz se bolezen trenutno nahaja (predklinična, klinična …). V skladu s temi ugotovitvami se podajo priporočila in predlogi za nadaljnje ukrepanje.

 

Kako deluje »medicinska termografija«?

Medicinska termo kamera meri in zaznava procese, ki jih imenujemo »termoregulacija metabolizma« oziroma toplotna energija, ki jo telo oddaja. To poteka tako, da termo kamera zazna energijo v obliki napetosti, ki se aplicira na posamezen piksel, nato se izmeri tok, izračuna se odpornost, podatki pa se nato preračunajo v temperaturo. Skozi lečo omenjene kamere lahko zaznamo (vidimo) torej pojave, ki jih s prostim očesom ne moremo, saj so del nevidnega elektromagnetnega valovanja, ki ga zaznavamo kot toploto. Medicinska termo kamera razkriva presenetljive in zanesljive vzorce toplotne aktivnosti, ki predstavljajo zgodnja opozorila. Ti vzorci nam lahko razkrijejo in nakazujejo glavne vzroke številnih poškodb, motenj in bolezenskih stanj, obolenj ter težav.

 

Koliko časa traja pregled?

Trajanje pregleda je odvisno od obsega pregleda. Celoten postopek pregleda celotnega telesa traja cca. 90 minut, pregled dojk cca. 45 minut in regijski pregled cca. 30 minut.

 

Kakšna je cena?

Cena je odvisna od vrste pregleda. Vse cene so objavljene v ceniku.

 

V čem se zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero razlikuje od ostalih slikovnih diagnostičnih metod?

Vse ostale diagnostične metode na podlagi slik (rentgen, CT, magnetna resonanca, ultrazvok …) spadajo med strukturne slikovne tehnologije; omogočajo nam vpogled v telo in z njimi odkrivamo že nastale strukturne spremembe (pozna faza), npr. zlome kosti, tumorje, poškodbe na organih itd. V nasprotju s temi orodji »medicinska termografija« odkriva infrardeče (toplotne) markerje, ki odražajo komaj zaznavne, globlje ležeče kemične signale in signale živčnega sistema. To nam omogoča vpogled v način delovanja telesa (zgodnja faza). Ti nevrološki signali so namreč lahko edini znak, da v telesu obstaja problem, da poškodba še ni sanirana ali pa da gre za prve signale nastajanja bolezni. S to informacijo se lahko lečeči zdravnik lažje odloča, hitreje in bolj ciljano reagira, se morebiti izogne potrebi po izvajanju agresivnega zdravljenja in prepreči nepopravljive posledice, ki bi lahko nastale kot posledica prepoznega odkrivanja bolezenskih stanj.

 

Ali obstajajo standardi in protokoli, po katerih se izvajajo zdravstveni pregledi z medicinsko termo kamero?

Seveda in brez upoštevanja teh protokolov so termografske slike neuporabne. Ti protokoli obstajajo že vse od leta 1980 in se z razvojem tehnologije neprestano dopolnjujejo. Tako obstajajo protokoli, ki so obvezni za paciente pred slikanjem kot tudi strogi protokoli, po katerih poteka samo slikanje. Tudi prostor, v katerem slikanje poteka, mora biti opremljen v skladu s strogimi zahtevami protokola (to je tudi razlog, zakaj je pravilno izvajanje »medicinske termografije« na terenu praktično nemogoče). Tudi termo kamera mora izpolnjevati zahteve oz. specifikacije za medicinsko uporabo in biti v ta namen registrirana pri pristojnih inštitucijah, sicer so termografske slike popolnoma neuporabne.

 

Ali obstajajo znanstvene študije o »medicinski termografiji«?

Da, na temo medicinske termografije obstaja cca. 10.000 različnih znanstvenih in kliničnih študij, od katerih približno 800 študij obravnava področje »medicinske termografije« dojk.

 

Kako zanesljiva je »medicinska termografija«?

Dokazano je, da ima »medicinska termografija« kar 92 % zanesljivost pri odkrivanju benignih in malignih tvorb na dojkah, v kombinaciji z ultrazvokom celo do 97% ( pri mamografiji med 70% in 85%). Zelo visoko zanesljivost pa medicinska termografija dosega tudi na ostalih področjih.

 

Ali »medicinska termografija« dojk lahko nadomesti pregled z mamografom?

Strokovno gledano je odgovor "NE". »Medicinske termografije« in mamografije namreč nikakor ne moremo medsebojno primerjati, saj gre za dve popolnoma različni diagnostični metodi. Mamografija je diagnostična metoda, ki ugotavlja anatomske spremembe v telesu, ki so se že zgodile, torej ko je tumor že nastal in še to v pozni fazi, ko se ta razvija v telesu že 5 let in več. »Medicinska termografija« pa je, poleg anatomskih, tudi detektor fizioloških sprememb v telesu, ki se dogajajo v tem trenutku, torej še preden se bolezen razvije, in lahko še preventivno ukrepamo v fazi ustvarjanja pogojev za nastanek tumorjev (še preden ti nastanejo). Ti dve metodi sta med seboj komplementarni oz. dopolnjujoči, vendar v večini primerov svetujemo, kot morebitno dopolnilno metodo raje svetujemo ultrazvok.

 

Zdravnik mi je povedal, da je »medicinska termografija« neuporabna, ali to drži?

Ali vaš zdravnik ne ve ničesar o tej tehnologiji ali pa ima napačne oz. več kot 30 let stare podatke. V tem času je »medicinska termografija« s pomočjo razvoja tehnologije, standardiziranih protokolov ter napredka v interpretaciji termografskih ugotovitev dosegla ogromen napredek in lahko zdravniku predstavlja neprecenljivo orodje v procesu diagnostike. 

 

Katere bolezni lahko pregled odkrije?

 • preventivni pregled splošnega stanja našega organizma
 • bolezni in obolenja dojk
 • bolezni, poškodbe in obolenja gibalnega sistema (težave s hrbtenico, vretenci, kostmi, sklepi, medvretenčnimi ploščicami, bolečine v vratu, artroza, artritis, …)bolezni, poškodbe in obolenja živčnega sistema (nevropatija, nevralgija, nevritis, išias, vkleščenje in prizadetost živca, karpalni tunel, refleksna distrofija, nateg živca, …)
 • bolezni, poškodbe in obolenja mišic, kit in vezi (distrofija, natrganje vezi, mišični spazmi, krči, miofascialni sindrom, tendinitis, poškodbe po nesrečah, zvini , nategi, natrganine mišic, kit, kronična obremenitev mišic, burzitis, sinovitis, športne poškodbe, itd…)
 • bolezni srca in ožilja (globoka venska tromboza, obolenja in pretočnost vratnih arterij, krčne žile, težave z venami, Raynaudov sindrom, pregled stanj pri kapi, obolenja perifernega ožilja, bolezni temporalnih arterij, ...)
 • infekcijske bolezni, vnetja
 • bolezni in vnetja, povezana s prehrano
 • obolenja zob, zobnih korenin in ustne votline
 • bolezni, poškodbe in obolenja kože (kožni rak, hiperestezija, ekcem, dermatitis, vnetja, luskavica, …)
 • bolezni in obolenja dihal (astma, bronhitis, …)
 • bolezni in obolenja prebavil in prebavnega trakta
 • bolezni, vnetja in obolenja sečil (infekcije sečnih kanalov, obolenja ledvic, …)
 • pomoč pri kirurških posegih (določitev lokacije obolenja)
 • in še mnogo drugih….

Zaradi dejstva, da je »medicinska termografija« veliko bolj občutljiva, ni pa tako specifična diagnostična metoda, služi kot izvrstna podlaga in pomoč zdravniku za nadaljnjo klinično korelacijo in določitev optimalne metode zdravljenja.