Magnetna terapija

ODGOVORI NA POGOSTA VPRAŠANJA O VITA-LIFE MAGNETNO RESONANČNI STIMULACIJI IN VITA-LIFE R-SYSTEMU

Kaj se dogaja med magnetno resonančno stimulacijo?

"Magnetna energija je osnovna energija. Brez nje ne bi bilo življenja na zemlji". (Werner Heisenberg, dobitnik Nobelove nagrade za fiziko)
Magnetno resonančna stimulacija (MRS) Vita-life, deluje na najmanjši sestavni del človeškega telesa: na celico. Zdravje celic je predpogoj za zdravje organizma. Magnetno resonančna stimulacija pospešuje regeneracijo celic preko povečane vezave, dotoka in učinkovitejšega vsrkanja (absorpcije) hranilnih snovi in kisika ter učinkovitejšega izločanja odpadnih snovi. Telo stimulira z magnetnim poljem, ki posnema zemljino naravno magnetno polje in tako učinkovito deluje na celice, saj pulzira v enakem frekvenčnem območju, kot naše celice.
Magnetno resonančna stimulacija aktivira samozdravilne sposobnosti organizma, izboljša prekrvitev in dotok kisika, pospeši in izboljša celično presnovo ter okrepi in dvigne imunski sistem. Poleg tega ima pozitiven učinek na živčni sistem preko lajšanja bolečin. To je energijska postajanašega telesa.

Kakšna je vloga magnetno resonančne stimulacije na področju medicine?

Magnetno resonančna stimulacija ima dokazane učinke na področju zdravljenja pri bolečinah, boleznih in preventivi. Kronične bolečine, bolezni povezane z dolgotrajnim stresom, na področju ortopedije, pa vse do težav z zobmi ali ginekoloških težav – na praktično vseh področjih kaže magnetno resonančna stimulacija pozitivne učinke.
Preverite celoten seznam (preko 140) poškodbenih in bolezenskih indikacij, pri katerih Vita-life R-system nudi učinkovito pomoč. 
Na voljo je tudi "Klinični priročnik za uporabo R-systema", v katerem so, na osnovi klinične prakse, podrobno opisane prednosti in delovanje Vita-life R-systema, pa tudi optimalne nastavitveposameznih aplikatorjev (glede na klinične izkušnje), nasveti, metode, trajanje, jakost in pogostostizvajanja terapij pri vsaki od naštetih bolezenskih indikacij. 
Učinki so znanstveno dokazani. Uporablja se kot podporna terapija v procesu zdravljenja po poškodbah in operacijah, kot dopolnilna terapija v klasični medicini, v vse večji meri pa tudi na področju preventivne skrbi za zdravje.

Ali so učinki znanstveno dokazani?

Že kar nekaj let so učinki magnetno resonančne stimulacije tudi znanstveno dokazani – izdelanih je bilo na tisoče študij. Vita-life je, kot pionir na tem področju, ustvaril tudi podatkovno bazo študijna to temo.

Vita-life podatkovna baza kliničnih študij je uporabniku prijazna: po končani registraciji prejmete 3 poizvedbe gratis. Nadaljnje poizvedbe pa so plačljive. 20 poizvedb po ceni 12 €, vam omogoči dostop do 20-ih študij. V meniju lahko izbiramo iskanje po kategoriji, ključnih besedah ali po avtorju.
podatkovni bazi se nahaja preko 1.300 študij o učinkih magnetno resonančne stimulacije. Podatkovna baza je rezultat razširjenega projekta pod taktirko Univ. Prof. Dr. Johanna Hübscher. Več kot 4.000 študij je bilo pregledanih in le tiste, ki so dosledno upoštevale znanstvene protokole in so v celoti in korektno dokumentirane, so uvrščene v podatkovno bazo.

Tudi na strani PubMed , boste našli veliko študij na to temo.

S katerimi partnerji sodeluje Vita-life na področju magnetno resonančne stimulacije?

Vita-life ima odbor medicinskih svetovalcev in paleto izkušenih znanstvenikov in različnihstrokovnjakov s področja zdravja, ki s svojim znanjem in izkušnjami zagotavljajo strokovno podporo.
Odbor medicinskih svetovalcev sestavljajo neodvisni znanstveniki in različni strokovnjaki s področja zdravja, ki prostovoljno spremljajo in nadzirajo raziskovalne aktivnosti ter nam svetujejo. Sedem do devet stalnih članov se enkrat ali dvakrat letno sestane, analizira rezultate naših študij in nam nudi pomoč pri razvoju novih produktov.
Odbor medicinskih svetovalcev sestavljajo: Dr. Martin Gschwender, Prof. Dr. Johanna Hübscher (University of Jena, Germany), Dr. Sebastijan Piberl, Dr. Nanett Nyhuis, Dr. Piero Lercher, Dr. Rodney Adeniyi-Jones, Dr. Seidl Peter, Dr. Ulrich Passow, etc.

Kako lahko magnetno resonančno stimulacijo uporabljamo na delovnem mestu?

Naraščajoče število poklicnih bolezni, vsakodnevnega stresa in posledično bolniških odsotnosti in zmanjšane delovne učinkovitosti, so stalnica v številnih podjetjih. Dobri delodajalci poskrbijo za svoje zaposlene in njihovo dobro počutje. To pomeni »win-win« situacijo za oboje, saj ljudje, ki sedobro počutijo tudi uživajo v svojem delu.
Promocija zdravja na delovnem mestu je poslovna strategija, ki promovira zdravje in dobro počutje zaposlenih.

Kakšni so učinki magnetno resonančne stimulacije na področju športa?

Učinkovite metode so hitro sprejete, medtem, ko se neučinkovite še hitreje opustijo – to načelo je pripomoglo k uveljavitvi magnetno resonančne stimulacije Vita-life na vseh področjih športa – v profesionalnem in amaterskem športu. Magnetno resonančna stimulacija se uporablja pri treningu, za regeneracijo ali kot podporna terapija pri zdravljenju športnih poškodb.
Kako se kažejo učinki? Magnetno resonančna stimulacija pripomore k sprostitvi napetosti, izboljšanju vzdržljivosti, pospešeni rasti mišic, stabilizaciji cikla spanja in budnosti in mnogo več. In: učinkovitost magnetno resonančne stimulacije pri zdravljenju vnetih mišic, je bila nedavnoklinično potrjena.
Vita-life sistemi se uspešno uporabljajo v številnih športih, od teka in zimskih športov, do nogometa in ekstremnih športov. Preverite impresivne reference na športnem področju. Zelo široka je tudi paleta učinkov, načinov in možnosti uporabe magnetno resonančne stimulacije v športu.

Kako močno je magnetno polje, ki ga generira Vita-life R-system?

Vita-life R-system generira pulzirajoče elektromagnetno polje nizkih jakosti. Moč »na vrhu« impulza (magnetic flux density) znaša največ 400 µT (Mikrotesla). Primerjava: zemljino magnetno polje ima moč cca. 50 µT v srednji Evropi in cca. 30 µT na ekvatorju.

Kakšno obliko signala uporablja Vita-life R-system?

Vita-life R-system proizvaja magnetne impulze najmodernejše in dokazano najučinkovitejše oblike: multipli »zob žage« (multiple sawtooth wave).

Kolikšen je razpon frekvenc tega signala?

V nasprotju s sinusnim ali pravokotnim valom, impulz Vita-life R-systema ne pulzira z eno samo frekvenco. Pri tem impulzu obstaja osnovna frekvenca in prav tako tudi različne frekvence (variacije), ki izhajajo iz prodora (impulznih sekvenc) in zaporedja impulzov (sekvenc prodorov). In, zaradi dejstva, da je to signal oblike "zoba žage", vsebuje tudi harmonične valove.
Na splošno pa Vita-life R-system ustvarja »frekvenčni koktajl« v razponu od 0,1 do 20.000 Hz.

Kakšna je ralika med terapijo z magnetnimi polji, pulzno magnetno terapijo in magnetno resonančno stimulacijo?

Pri terapiji z magnetnimi polji gre za uporabo statičnih magnetov, večjih moči, ki pa ustvarijo statično magnetno polje, ki deluje le do cca. 1-3 cm oddaljenosti od izvira. Poleg tega se na statično magnetno polje človeško telo zelo hitro »navadi«, oz. prilagodi in je učinek zelo šibek in omejen le na krajše časovno obdobje.
Izraz »Pulzna magnetna terapija« pomeni uporabo pulzirajočih magnetnih polj nižjih jakosti, pri kateri se uporabljata t.i. »sinusni in pravokotni val«. »Sinusni val«, ki se je uporabljal na začetku te tehnologije, za optimalni učinek zahteva visoko moč polja in natančno nastavitev, zaradi česar je za uporabo na domu neuporaben. Pri »pravokotnem valu« pa maksimalni biološki efekt najdemo le v izredno kratkem valu dviga in spusta.
Ti dve obliki impulza (žal) uporablja cca. 99% naprav na trgu.

»Stimulacija z magnetno resonanco« (SMR) pa je postopek, pri katerem se povežejo nižje jakosti magnetnih polj s posebnimi frekvenčnimi snopi. Pri tej tehnologiji gre za uporabo posebnega vala »piezzo« oblike, patentiranega pri Vita-life R-systemu.
Glavna razlika med stimulacijo z magnetno resonanco (SMR) in običajno terapijo z magnetnim poljem (TMP) je v uporabi kompleksnih nazobčanih valov, ki jih preračuna krmilna naprava, oziroma snopičev pri SMR. Pri TMP pa se uporabljajo le posamezne, nespremenljive ali pojemajoče frekvence. S tem SMR terapevtu prihrani razmislek o tem, ali naj uporabi na primer 15 Hz pri artrozi in na primer 24 Hz pri zlomu kosti, saj so vse potrebne frekvence pri SMR že vključene v električni impulz, telo pa si od tega sámo «vzame«, kar potrebuje.

Vita-life R-system je trenutno edini digitalni medicinski pripomoček na trgu, ki uporablja to obliko (»piezzo«) impulza.

1 Thuile, C. (2001), str. 91-91ff.

2 Thuile, C. (2001), str. 91-91ff.

3 Thuile, C. (2001), str. 35-35ff.

4 Walzl, M. et al. (2003), str. 38.

5 Walzl, M. et al. (2003), str. 43.

Katere so prednosti Vita-life R-systema pred podobnimi napravami na trgu?

Spodnja preglednica prikazuje številne razlike in prednosti Vita-life R-systema pred podobnimi napravami na trgu.

 

Obstajajo razlogi, zaradi katerih ne smem uporabljati Vita-life R-systema?

Zaradi dejstva, da R-system aplicira pulzirajoča elektromagnetna polja, obstajajo t.i. »absolutne kontraindikacije«, pri katerih v nobenem primeru ne smete uporabljati R-systema in »relativne kontraindikacije«, kjer ga lahko uporabljate le pod zdravniškim nadzorom.

Preglejte seznam absolutnih in relativnih kontraindikacij.

Ali lahko Vita-life R-system uporabljam oblečen-a?

Ni razloga za odstranitev oblačil, saj pulzirajoča elektromagnetna polja prodirajo skozi oblačila in skozi celotno telo. Priporočljivo je le razrahljati tesno oprijete dele oblačil zaradi pospešitvecirkulacije (prekrvitve).


Katere parametre meri »biofeedback senzor«?

»Biofeedback senzor« meri naslednje parametre:
  • variabilnost srčnega utripa (HRV)

  • srčni utrip

  • parcialni tlak kisika v krvi

  • elektromiografija (EMG)

  • elektroencefalografija (EEG)

  • temperaturo kože

  • upornost kože

Poudarek je na meritvah variabilnosti srčnega utripa (HRV), ki je indikator stanja avtonomnega živčnega sistema in ravni fiziološkega stresa. Ta parameter računalnik konstantno preračunava in ves čas terapije prilagaja intenzivnost impulzov glede na vrednosti HRV v realnem času. Na ta način Vita-life R-system »komunicira« z našim organizmom in je »samouravnalen«.
Na ta način, na dolgi rok, Vita-life R-system harmonizira učinke fiziološkega stresa na organizem in je v svetovnem merilu v tem pogledu edini medicinski pripomoček s takšno funkcijo.

Ali kaj občutim med terapijo?

Ljudje, ki poročajo o konkretnih občutenjih, navajajo rahlo mravljinčenje ob stimulaciji živčevja ali pa rahlo toploto, predvsem na predelu hrbta. Ta občutek je rezultat boljše prekrvitve.
Na splošno pa učinek magnetno resonančne stimulacije ni odvisen od občutenja učinkov med terapijo.