Stimulacija z magnetno resonanco kot optimalna dopolnitev športnikovega načrta treninga
Že več kot 19 let je Vita-life specialist in vodilna znamka na področju stimulacije z magnetno resonanco. V športu vlada silovita želja, da si priboriš tekmovalno prednost pred sotekmovalci, da si ENO desetinko sekunde hitrejši, da skočiš EN centimeter dlje, da zdržiš ENO minuto dlje. Vita-life stimulacija z magnetno resonanco k doseganju odličnih rezultatov pripomore tako, da športniku omogoči hitrejšo regeneracijo.
Vila Zdravja
Zdravje in šport

Sreda, 20. julij 2016 ob 06:22

Odpri galerijo

»Kdor se bolje regenerira, je naslednji dan v

boljši kondiciji, zato lahko zmore več, tako pri

treningu kot na tekmovanju.«

Peter »Paco« Wrolich, nekdanji avstrijski tekmovalec v kolesarjenju (ekipa Gerolsteiner, ekipa Milram)

Pasiven ukrep za dopolnitev aktivnega treninga

Stimulacija z magnetno resonanco je redna spremljevalka sodobnega treninga, in predstavlja dopolnitev aktivnega treninga v obliki pasivnega ukrepa za optimalno in pospešeno regeneracijo.

S tem se ustvari podpora za »trši« trening in tako si lahko prej zastavite višje cilje.

Regeneracija – obnovitev zmogljivosti

»Regeneracija« predstavlja ponovno vzpostavitev običajne zmogljivosti po utrujenosti, na primer po treningu, po tekmovanju ali obremenitvi, morda po prizadetosti celotnega organizma zaradi poškodbe ali preobremenitve. Kot »obremenitev« so mišljeni vztrajnostni

športi, vaje za moč, koordinacijski, pa tudi miselni šport.

Regeneracija ima tako oskrbovalno funkcijo oziroma funkcijo ponovne vzpostavitve po neki motnji psihičnega ravnovesja. Tovrstno »motnjo« predstavljata na primer trening ali tekmovanje.

Od trajanja predhodne obremenitve je odvisen tudi čas obnove zmogljivosti (tako fizične kot psihične).

Pri tem pomaga stimulacija z magnetno resonanco, saj se bistveno zmanjša čas regeneracije, ki je zato tudi bolj optimalna.

Obogatitev uspeha pri treningu in na tekmovanju – prednost pred sotekmovalci

Stimulacija z magnetno resonanco se v športu uporablja praviloma zaradi dveh vidikov, ki medsebojno vplivata drug na drugega:

Izboljšanje zmogljivosti in/ali izboljšanje sposobnosti regeneracije.

Zaradi biološke učinkovitosti stimulacije z magnetno resonanco, se za športnika izkažejo pozitivni učinki:

 • izboljšana regeneracija in sprostitev po treningu/tekmovanju,

 • optimalno pasivno ogrevanje pred treningom/tekmovanjem,

 • pospešitev procesov zdravljenja ob športnih poškodbah (pretegi, udarnine, zvini, pretrgane mišice, vezi in kite, luksacije, poškodbe živcev)

 • preprečevanje pojava »bolečih mišic«,

 • izboljšana razgradnja laktata,

 • sprostitev krčev,

 • povečanje prekrvavljenosti (prekrvitve),

 • povečan dotok kisika in hranilnih snovi,

 • bolj učinkovita obnova kosti in mišic,

 • ohranitev mišic,

 • spodbuditev izdelave melatonina

Optimalna podpora treningu in regeneraciji

Magnetno resonanco lahko uporabite kot neposredno pripravo na trening ali tekmovanje,

učinkovita pa je tudi takoj po obremenitvi in/ali, če to naredite dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Če je v športni torbi tudi prenosni polnilnik (opcijski nakup), lahko Vita-life R-sistem spremlja športnika kamorkoli.

Vita-life R-sistem se upravlja preko čip-kartice, na kateri je naložena programska oprema. Za potrebe športnika so primerni posebni programi na kartici »Fitnes« (opcijski nakup).

Znanstvene raziskave so pokazale, da sta predvsem sposobnost regeneracije uporabnika in kakovost regeneracije, najbolj učinkoviti ob uporabi resonance z magnetnim poljem. To pomeni, da je ob dosledni uporabi, najbolje neposredno po obremenitvi, telo hitreje pridobi svojo vitalnost in je pripravljeno na nove napore. Ob daljši, neprekinjeni uporabi, naraste po

drugi strani tudi »neposredni« storilnostni potencial, v smislu fiziologije treninga znan kot »superkompenzacija«.

Pulzirajoče elektromagnetno polje v ustreznem obsegu (to pomeni v določeni poljski jakosti, frekvenci in modulaciji, odvisno od cirkadialnega ritma in stanja posameznika) usklajuje funkcijo vsake posamezne celice telesa, tako da celice nemoteno delujejo.

Omenjeni mehanizem učinkuje na vsak del telesa in pri skorajda vseh boleznih. Zaradi tega terapija z magnetnim poljem podpira tudi samozdravilno moč telesa pri različnih vrstah obolenj.

Več o uporabi Vita-life magnetno resonančne stimulacije v medicinske namene, si lahko preberete tukaj. -Povezava na kategorijo »Zdravje in medicina« - podstran »Vrhunski medicinski pripomoček«

Drugi učinki terapije z magnetnim poljem sledijo iz tega osnovnega mehanizma in obsegajo: povečanje prekrvavitve in oskrbe s kisikom, vpliv na živčne kanale pri prevodu bolečin, blagodejno učinkovanje na vegetativni živčni sistem in mnogi drugi.

Kateri vrhunski slovenski in tuji športniki in klubi že uporabljajo Vita-life magnetno resonančno stimulacijo, si poglejte tukaj. -(Povezava na prilogo »Uporabniki R-systema)

Nekaj referenc znanih uporabnikov v profesionalnem športu, si lahko preberete tukaj. -(Povezava na prilogo »Reference v športu«)

Posebni programi za šport

Programi, posebej prirejeni s frekvenčnimi snopi, intenzivnostjo in zaporedji pulzov, so na upravljalni kartici »Fitnes«.

Z njimi dobijo športniki možnost široke uporabe, ki je idealna oblika dopolnitve vsakega treninga.

Ogrevanje

Program »Ogrevanje« je oblika pasivnega ogrevanja, kot podpora aktivnemu ogrevanju, seveda pa ne more popolnoma nadomestiti aktivnega ogrevanja.

NASVET: Primeren je za neposredno pripravo pred tekmovanjem.

Moč

Program »Moč« se lahko uporablja pred in med treningom za moč in optimalno podpira tako dinamični, kot statični trening za največjo moč.

Elastičnost

Program »Elastičnost« se uporablja pred treningom za elastičnost in podpira hitrost mišične kontrakcije. Po več uporabah priporočamo, da ta program uporabite v kombinaciji s programom »Moč«.

Aerobna vzdržljivost

Program »Aerobna vzdržljivost« optimizira kapaciteto prenosa kisika in porazdelitve krvi. Uporablja se lahko pred ali med izvajanjem vseh vaj za vzdržljivost.

NASVET: Lahko se ga uporabi, kot »samostojno« enoto treninga. V tem primeru svetujemo, da se uporablja vsaj dvakrat na teden.

Anaerobna vzdržljivost

Program »Anaerobna vzdržljivost« optimizira hiperemijo delovnega mišičevja, preskrbo s hranilnimi snovmi in kisikom ter izboljša odvajanje balastnih snovi.

Uporablja se predvsem pred in med ekstremno športno obremenitvijo, pri športih s krajšo ali srednje dolgo vzdržljivostjo.

Sprememba tonusa

Ta program pomaga pri zakrčenosti in zaščitnem položaju mišice, pospešuje odpravljanje neravnovesja ter zmanjšanje akutnih mišičnih napetosti in bolečin.

Kapilarizacija

Program »Kapilarizacija« pomaga pri uravnavanju prepustnosti kapilar, saj se s tem izboljšata tudi preskrbljenost mišičevja in kapilarizacija hitro-trzajočih mišičnih vlaken.

Uporablja se med treningom športov, ki imajo poudarek na elastičnosti ali pa kot dopolnitev treninga anaerobne vzdržljivosti.

Aktivni počitek/regeneracija

Program »Aktivni počitek« izboljša prekrvavitev in zniža mišični tonus. Podpira hitrejšo razgradnjo odpadnih snovi in izboljša nalaganje glikogena.

Tako se preprečijo bolečine v mišicah, po velikem naporu pa se v najkrajšem

mogočem času spet lahko vzpostavi polna zmogljivost.

Sprostitev/regeneracija

Program sprostitve ima sprostitveni učinek, deluje tudi na sproščanje krčev. Uporablja se predvsem po večjih obremenitvah pri treningu ali tekmovanju z visoko stopnjo stresa. Primeren je tudi za mentalni trening, npr. v povezavi z dihalnimi vajami.

Avtomatski program

Glede na čas v dnevu izbira Vita-life R-sistem med 12 različnimi programi, vsak od njih je posebej primeren ob določeni uri.

Ti programi so, po spoznanjih kitajske tradicionalne medicine (TKM), naravnani na »notranjo uro« telesnih organov.

Program za lokalno uporabo

Kot dopolnitev uporabe na celem telesu lahko uporabite upogljiv aplikator (vzglavnik), s katerim usmerite delovanje na točno določene dele telesa.

Program za točkovno uporabo

S tem programom se usmerja palični aplikator (opcijski nakup), ki lahko s točkovno uporabo odlično dopolni drugo uporabo.

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 25. Jun 2019 at 09:20

530 ogledov

Magnetno-resonančna stimulacija
Klik: Vila zdravja Prijeten vstop v poletje!

Mon, 18. Mar 2019 at 13:44

869 ogledov

Pomladna ponudba za kakovostno življenje
Magnetno resonančna stimulacija Vita-life R-system: - Z RESONANČNIMI UČINKI NA CELICO STIMULIRA CELO TELO,  - OMOGOČI HITRO REHABILITACIJO PO POŠKODBI ALI PO OPERACIJI, - POMAGA PRI REGENERACIJI REKREATIVNIM IN VRHUNSKIM ŠPORTNIKOM, - AKTIVIRA SAMO-ZDRAVILNE MOČI, - IZBOLJŠA PREKRVAVITEV IN OSKRBO S KISIKOM, - OKREPI METABOLIZEM IN IMUNSKI SISTEM, - Z BLAŽENJEM BOLEČIN IMA POZITIVNE UČINKE NA ŽIVČNI SISTEM. Vita-life R-system uporabljajo v zdravstvenih domovih, zdraviliščih, fizioterapevtskih ambulantah in številni vrhunski športniki ter drugi posamezniki, ki želijo vrhunsko terapijo koristiti v svojem domu. Za podporo telesu - mladostnikov, starostnikov in vseh vmes.Več informacij: http://vilazdravja.com/vita-life/izdelki/r-system/prednosti/ Za koriščenje popustov nam pišite na info@vilazdravja.com ali nas pokličite v času uradnih ur na 01/23 555 30. Lahko nas tudi obiščete na naši (novi! :) ) lokaciji na Dunajski cesti 116 v Ljubljani. _________________Vila zdravjaDunajska cesta 1161000 Ljubljana

Tue, 20. Nov 2018 at 15:19

895 ogledov

Za zdravo in energije polno življenje
Podpora in stimulacija celičnega metabolizma. Za zdravo in energije polno življenje. Terapija, ki jo predpisujejo fizioterapevti v zdravstvenih domovih in jo pri svoji regeneraciji uporabljajo vrhunski športniki. Več tukaj:  http://vilazdravja.com/ vita-life/izdelki/r-system/ prednosti/  Vila zdravja Dunajska cesta 116 vilazdravja.com Smo tudi na Facebooku in Instagramu ;) 

Thu, 18. Oct 2018 at 10:33

1012 ogledov

Preveri svoje zdravje in prihrani 30%
Preventivno odkrivanje začetkov razvoja bolezni z medicinsko termodiagnostiko    V mesecu boja proti raku na dojki nudimo 30% popust na vse preglede.  Popust velja za rezervacije, ki jih boste napravili v oktobru – tudi za termine v kasnejših mesecih. ALI VEŠ? Smo edini v Sloveniji z vrhunsko tehnično opremo za verodosojno medicinsko termodiagnostiko.  Najbližja klinika, ki ponuja podoben nivo storitev je šele na Nizozemskem.  Pri nas termograme pregleda zdravnica. Tehnična oprema (termokamera z opremo) mora biti najvišje kakovosti in zelo visoke ločljivosti in kot taka registrirana s strani regulatornih institucij za izvajanje medicinske termografije - v nasprotnem primeru so termogrami nerazločni in je analiza takšnih termogramov podvržena bolj ugibanju, kot pa resni analizi. Več informacij:01/23 555 30 info@vilazdravja.comhttp://vilazdravja.com/medicinska-termodiagnostika/pregledi-z-medicinsko-termokamero/

Wed, 26. Sep 2018 at 11:59

1027 ogledov

15. oktober - dan zdravih dojk
Prvi članek, ki je bil objavljen 4. februarja 2017 na svetovni dan boja proti raku, je skoraj v celoti govoril o smrtonosni te bolezni s stališča preživetja žensk in moških, ki so zboleli za rakom na dojki. Tokrat bi se navezala na drug datum, to je 15. oktober, dan zdravih dojk in pogledala z drugega stališča: kako zdravo živeti, da do te bolezni sploh ne bi prišlo. Združenje Europa Donna Slovenije se bo letos, že enajsto leto zapored, pridružilo aktivnostim ob 15. oktobru, ki jih spodbuja in usmerja Evropska zveza Europa Donna. Ta vsako leto opozarja na pomen zdravega načina življenja, ki je nepogrešljiv del ohranjanja vitalnosti telesa. Poleg genskih predispozicij smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami. Torej zavihajmo rokave in se lotimo dela. Vredno je, kot je vredno in dragoceno vsako življenje na tej zemeljski krogli. Ne moremo spremeniti trenutnega dejstva, da vsak dan nekje v Sloveniji vsaj tri ženske izvedo za diagnozo rak. Za to številko 'tri' stojijo resnične osebe, prijateljice, sestre, žene, mame, hčere, sodelavke. To je kruta resnica. PREGLEDOVANJE Vedeti pa moramo, da je rak dojke dobro ozdravljiv, če ga odkrijemo dovolj zgodaj.  Tu nastopi odgovornost vsake posameznice: redno in pravilno pregledovanje je na prvem mestu pri odkrivanju sprememb na dojki. Z rednim samopregledovanjem je potrebno začeti že v mladosti, kajti samo tako bo ženska lahko dobro poznala svoji dojki in opazila ter ocenila najmanjšo spremembo na njih in poiskala ustrezno zdravniško pomoč.   PREHRANA                                               Kot vemo, osnove zdravega telesa vključujejo zdravo prehrano. Ni vseeno kaj vnašamo v organizem. Pozabimo industrijsko pripravljene obroke, ki so polni raznih konzervansov, aditivov, barvil in raje posezimo po sveži zelenjavi in sadju, po možnosti naši doma pridelani. Omejimo mastno meso in mesne izdelke, raje posezimo po nemastnemu mesu in ribah. Uživajmo zdrave maščobe, ki so bogate z nenasičenimi maščobnimi kislinami in jih večinoma najdemo v rastlinskih oljih. Omejimo vnos sladkorja in namesto sladkarij raje posezimo po raznih oreščkih in semenih. Iz njih tudi v naravi vzklije nova rastlina, novo drevo - novo življenje. Torej vsebujejo vse, kar je potrebno in dobro za hranljivost organizma. Ta pa poleg hrane potrebuje tudi tekočino. Saj veste, edino tekočino, ki je vir narave in življenja. Brez dodanih sladkorjev in umetnih okusov. GIBANJE Drug pomemben dejavnik je ukvarjanje s športom.   Že vsakodnevni 30-minutni sprehod v naravi bo dovolj, da se razgibamo, pospešimo našo cirkulacijo, pošljemo kisik našim celicam, ki ga tako potrebujejo za svoje normalno delovanje, dobimo dovolj vitamina D. Še bolje bo seveda kakšna dodatna redna rekreativna dejavnost, ki nas veseli in sprosti. Izkoristimo čas in dejavnosti povežimo z druženjem z družino, otroki, prijatelji. To je tudi možnost ustvarjanja vezi v družini, ki v današnjem hitrem tempu, ko se družina sreča samo pri obrokih ali pa še to ne, izgublja svoj pomen povezanosti in komunikacije. ZANIMIVOST Nič ni novega, da ukvarjanje s športom navadno pomeni tudi bolj zdravo in daljše življenje. Zanimivo pa je, da za dolgo življenje ni ključnega pomena intenzivnost športne dejavnosti, ampak predvsem njen socialen vidik. V zdravstveni reviji Mayo Clinic Proceedings so ta mesec objavili rezultate raziskave, ki je zadevala vprašanje življenjske dobe. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je v 25-letni raziskavi sodelovalo 8500 zdravih Dancev v navezavi na njihove športne aktivnosti. Izkazalo se je, da so za dolgo življenje še posebej pozitiven faktor skupinski športi, bolj kot individualni. Eden izmed soavtorjev raziskave James O'Keefe je za New York Times je povedal, da je sicer "povečanje srčnega utripa pomembno za zdravje, a izgleda, da je prav tako pomemben tudi stik z drugimi ljudmi." Zato kar pokličite prijateljico ali prijatelja in rezervirajte termin za tenis ali skupni pohod! Stres je za mnoge postal redni spremljevalec od jutra, ko zazvoni budilka in nas vrže iz postelje, do večera, ko se izmučeni vračamo v mestnem cestnem vrvežu, ko smo opravili vse obveznosti, nakupe, pobrali otroke iz vrtcev, šol, nazaj domov. Potem si še sami otežimo celo situacijo, vzamemo v roke pametne telefone, sedemo pred računalnik, TV ekran, pojemo nekaj na hitro in na koncu se čudimo, zakaj se tako slabo počutimo, se redimo, smo brez moči. Ne znamo si organizirati časa, na koncu nam ga vedno zmanjka. Toda mogoče smo naš urnik napolnili s preveč dejavnostmi sami. Premislimo, ali jih res potrebujemo. Ne bi bilo bolje iti vsaj na kratek sprehod, peš ali s kolesom, sami ali z družino, pustiti vsa odložljiva dela, skrbi za naslednji dan. Mogoče je nepravilna organizacija tista, ki nam povzroča toliko stresa, da čez nekaj časa pregorimo. Takrat se ustavimo, vendar takrat so posledice za organizem že nastale. Koliko ljudi ima danes povišan krvni tlak, povišan holesterol, razne glavobole ali druge bolečine. In sedaj se zapre začarani krog. Da bi nam bilo bolje, vzamemo tableto ali dve, spijemo kavo z upanjem, da nas bo poživila, prižgemo cigareto in se usedemo pred TV ekran, da si odpočijemo noge. Mislimo, da se bomo umirili, odpočili. Napačno! Gibanje in beseda ''ne'', za stvari, ki niso bistvene, so tisto, ki nam bo pomagalo.    Razmislimo tudi o raznih tehnikah za sproščanje, kot so joga, avtogeni trening, progresivno mišično sproščanje, vizualizacija, vodena imaginacija, različne tehnike dihanja (npr. trebušno dihanje), ki nas bodo sprostile, napolnile z energijo in pomagale, da se organizem revitalizira. Lahko so te tehnike tudi čisto naše naravne osebne iznajdbe, karkoli, kar nam bo pomagalo začutiti naše telo.     Bistvo vsega pa je uravnoteženost. Tudi stres je do določene mere dober. Poznate izraz »beg ali boj«. Stres nas opozori na nekaj, kar bi nam sicer škodilo, da se pravočasno umaknemo ali drugače odreagiramo. Vendar, če ga je preveč in traja predolgo, nam poruši normalno delovanje organizma. Tudi maščobe v hrani potrebujemo, toda prave, zdrave maščobe in v pravi  količini. Predstavljajo energijo za telo in se uporabljajo za izgradnjo možganskih celic, živčnega sistema in hormonov, ter so ključna sestavina pri sestavi celične membrane. Pomembna je tudi za skladiščenje in absorpcijo vitaminov. Naučimo se poslušati, kaj nam sporoča telo. Organizem je zapleten »stroj«, sestavljen tako, da dobro deluje. Nič ne sme manjkati, ničesar ne sme biti preveč. Človek je tisti, ki s svojimi posegi ruši njegovo ravnovesje. Delajmo torej z našim telesom in ne proti njemu, telo tako ne bo omagalo predčasno, ampak nam bo preprosto omogočalo živeti življenje.   Branka Švajger, dr. med.

Mon, 16. Jul 2018 at 17:48

1327 ogledov

Sijaj, sijaj sončece
SIJAJ, SIJAJ SONČECE      Le kdo ne pozna te lepe slovenske ljudske pesmi? Da je sonce vir življenja na Zemlji, so vedeli že starodavni narodi, ki so skrbno spremljali njegovo gibanje in mu posvečali veličastne stavbe. V naših glavah je kljub temu postal sovražnik, pred katerim se skrivamo tako poleti kot pozimi. So sončni žarki, ki življenje na planetu ohranjajo že vse od njegovega obstoja, res tako nevarni, da se jih moramo izogibati za vsako ceno? Tako nove kot stare znanstvene raziskave razkrivajo to, na kar smo začeli pozabljati: da je primanjkljaj sončnih žarkov v enaki meri škodljiv za naše duševno in telesno zdravje kot njihov presežek.   SONCE IN ZDRAVJE      Nobenega dvoma ni, da je sonce zdravo. Ultravijoličasti žarki pospešujejo dihanje, krvni obtok, presnovo in delovanje žlez. Sončna svetloba je še posebno pomembna za nastajanje vitamina D, s pomočjo katerega lahko telo koristi kalcij v hrani in ga potrebuje za krepitev mišic in kosti. Sonce prek hormonskih žlez deluje tudi na dušo: sprošča, vzbuja dobro razpoloženje in veselje do ljubezni.      Če pa je izpostavljenosti soncu preveč, se organizem brani. Vsem opozorilom navkljub nas hrepenenje po soncu in toploti ter zagoreli polti vedno znova zapelje, da se žarkom nastavljamo predolgo. To, da koža porjavi, je pravzaprav njena obrambna reakcija. Kožni pigment melanin obda jedro kožnih celic, da bi jih zavaroval pred ultravijoličnimi žarki. Tudi znoj, ki ga koža v vročini izloča odbija sončne žarke. Kljub vsem kožnim obrambnim mehanizmom lahko človek prenese le določeno količino sončnih žarkov. Sonce je preprosto preveč zgoščena energija.      Če boste čas sončenja odmerjali pametno in kožo zaščitili s kremo za sončenje, boste porjaveli nekoliko bolj počasi, izognili pa se boste skrajno neprijetnim sončnim opeklinam.      Dokazano je, da sončni žarki pri preveliki izpostavljenosti koži ne denejo dobro, ker za zmeraj poškodujejo globlje kožne celice in pospešujejo staranje kože. Premočno sončenje je poleg drugih vzrokov tudi eden poglavitnih dejavnikov, ki povzročajo kožnega raka.      Znani so pa pozitivni učinki vitamina D. Vemo, da vpliva na kalcifikacijo kosti in metabolizem kalcija. Pod vplivom svetlobe pa se samo en delček vitamina D na koži metabolizira v tako obliko, ki je nujno potrebna za organizem. Raziskave kažejo, da če se poleti le za 15 minut dnevno odpravimo na sprehod in tako izpostavljamo soncu, je to že dovolj za metabolizem vitamina D, ki je potreben za normalno delovanje našega telesa. Torej zdravega namenskega sončenja ni, pravijo dermatologi. Zavedati se moramo, da namerno sončenje (ležanje na plaži z namenom čim bolj porjaveti) ni enako aktivnemu življenju v naravi v sončnih dneh. Slednje je v smislu zdravega obnašanja na soncu zagotovo pomembno za naše zdravje.      Moramo biti v naravi in športno aktivni. Naša koža se je v milijonih let razvoja tako pripravila, da je že do neke mere pripravljena sprejeti zmerno količino sončnih žarkov, ki jih prenesemo brez hujših posledic. Problem je v tem, da ljudje v času življenja dobimo bistveno prevelik odmerek UV-žarkov. Za slednje vemo, da so škodljivi. Ne smemo pozabiti, da smo pod vplivom UV‑žarkov leta in leta. Včasih prekomerno tudi zaradi poklica, ki ga opravljamo ure in ure na soncu (delo na polju, na morju, v gradbeništvu… ).      Vsakič, ko UV-žarki priletijo na našo kožo, na njej naredijo neznatno ali večjo poškodbo. Ti učinki se potem seštevajo. Poškodba pa se odrazi v nepravilnem delovanju celic. UV-žarki namreč pridejo v celico in poškodujejo nukleinske kisline, DNK in druge encime ter povzročijo proste radikale. Razlika med sončno opeklino in tem, ko naša koža le porjavi, je samo kvantitativna.      Če je poškodba na koži majhna, je s prostim očesom ne moremo zaznati.  Običajno šele čez dan ali dva vidimo obrambno reakcijo, ki se kaže s tvorbo pigmenta. Porjavimo. Če pa dobimo preveliko dozo UV-žarkov in je poškodba celic tako velika, da dobimo vnetje na koži, vidimo to kot rdečino, ki jo laično imenujemo sončna opeklina, strokovno pa dermatitis solaris. Če je bila doza sončnih žarkov tako velika, da je prišlo celo do smrti celic, to na koži vidimo kot mehurje, luščenje in kot hujšo obliko sončne opekline. Poškodbe so torej odvisne od odmerka UV-žarkov.      Sončne opekline počasi pripeljejo do staranja kože in sprememb na koži, ki vodijo tudi do kožnega raka. Poznamo več kot 30 tipov kožnih rakov, vsi pa niso povezani s soncem. Vemo, da je za določene vrste kožnega raka pomembno predvsem dolgoletno stalno izpostavljanje sončnim žarkom.  Predvsem melanom, najhujša oblika kožnega raka, je tista, ki je povezana s t. i. brutalnim sončenjem.  Še posebej, če smo to dozo sonca, predvsem opekline, dobili v zgodnjem otroštvu, nekje do 18. leta.   KAJ STORITI?      Vsi, ki se zavedajo nevarnosti sončnih žarkov, uporabljajo kreme za zaščito pred soncem, kadar gredo na morje ali v gore, vendar so pa kreme šele na tretjem mestu zaščite.      Prvo  je obnašanje, kar pomeni, da se po nepotrebnem ne izpostavljamo soncu, ne sončimo se, ko je sonce najmočnejše in nikakor ne hodimo v solarije. Drugo so dobra zaščitna oblačila, pokrivala in očala. Novejše raziskave so pokazale, da je predvsem zaščita z oblačili tista, ki zmanjšuje pojavnost melanoma. Najboljša zaščita so oblačila z UV zaščitnim faktorjem, ki so v Avstraliji, ZDA in še marsikje drugje že skorajda zdravstvena zapoved. Sicer pa mnoga oblačila ne nudijo popolne zaščite pred soncem, predvsem lahkotna in prosojna poletna oblačila ne. Malo boljšo zaščito nudijo temna oblačila in bolj gosto tkana oblačila. Na tretjem mestu so pripravki za zaščito pred soncem. Nanašati jih moramo predvsem na mesta, ki jih drugače ne moremo zaščititi. To so na primer obraz, vrat, dekolte, hrbtišča rok ter vsa izpostavljena mestih, ko se poleti zunaj gibamo v kratkih hlačah in majicah brez rokavov. Naj bo sonce naš prijatelj, ne sovražnik! Branka Švajger, dr. med.

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko Gaber

NAJBOLJ OBISKANO

Stimulacija z magnetno resonanco kot optimalna dopolnitev športnikovega načrta treninga