Zakaj se je dobro zaščititi pred elektro smogom?
Vila Zdravja
Zdrav življenjski slog

Ponedeljek, 9. marec 2020 ob 03:00

Odpri galerijo

Zaščita organizma pred zunanjimi, nenaravnimi vplivi, je zelo pomembna za naše zdravje.

Kakšni so učinki elektro-smoga na človeški organizem?

Dejstvo je, da elektronske naprave, mobilni telefoni, električna napeljava itd. oddajajo električne signale v okolje.

Dejstvo je tudi, da smo tem škodljivim sevanjem in virom električnega smoga (v nadaljevanju – »elektro-smog«) nenehno izpostavljeni, 24 ur na dan, 7 dni v tednu. V strokovnih krogih potekajo razprave o vplivu teh valovanj na zdravje človeka. Čeprav ni konkretnih dokazov o negativnem vplivu na človekovo zdravje, pa je vse več posrednih indicev.

Ko je telo pod konstantnim vplivom elektro-smoga, se njegovi negativni učinki odrazijo na različnih področjih organizma:

 • Hormoni

 • Presnova (metabolizem)

 • Centralni živčni sistem

 • Ritem srca

 • Kromosomi

Glede na rezultate raziskave s strani »Umwelmedizin des Landes Salzburg« (cf. EHSLife 7+8 / 2003, p. 39-41), elektro-smog lahko moti delovanje epifize v naših možganih. Epifiza proizvaja melatonin – hormon, ki uravnava našo biološko uro in uravnava naš ritem spanja in budnosti. Nepravilno delovanje epifize lahko povzroči motnje spanja ali pa psihološke posledice, kot so depresija, motnje koncentracije itd. Tudi razvoj bolezni, kot so rak, imunska deficienca, sladkorna bolezen in Parkinsonova bolezen, je lahko v povezavi s škodljivimi vplivi elektro-smoga.

Zakaj naj bi svoje celice zaščitili pred elektro-smogom?

Naš organizem sestavljajo bilijoni majhnih celic, ki nam omogočajo, da hodimo, dihamo, vidimo, slišimo – skratka: da živimo.

Ravno zato je nujna skrb za zdravje naših celic. Voda predstavlja kar 85 % celice. Z zagotavljanjem zdrave, naravne in strukturirane vode našim celicam, pospešujemo celično presnovo. Več informacij o celicah in vodi najdete tukaj.

»Zdrave celice – zdrav organizem«

Elektro-smog vpliva na naše celice. Celice medsebojno komunicirajo z električnimi signali (samo pomislite na električne impulze, ki jih ustvarjajo naši možgani in srce), zato obstaja verjetnost, da zunanji električni signali delujejo moteče na to notranjo komunikacijo celic.


							 

Umetna elektro-magnetna polja vplivajo na naravna elektro-magnetna polja, motnje v celični komunikaciji, pa vodijo v razvoj bolezni.

Kako lahko zmanjšam negativen vpliv elektro-smoga?

Ni moč zanikati, da elektro-smog obstaja in da smo neprestano izpostavljeni njegovim vplivom, saj vire elektro-smoga najdemo tudi zunaj zaprtih prostorov: oddajniki mobilne telefonije, električni vodi, električne postaje, WI-FI omrežja, elektronski sistemi varovanja v trgovinah itd. V zaprtih prostorih obstaja nekaj načinov, kako zmanjšati izpostavljenost elektro-smogu.

 1. Zmanjšajte število virov

Manjše število električnih naprav, pomeni manj škodljivega sevanja.

 1. Zaščitite se

Uporabite zaščitene kable, podaljške, priključke, razdelilne plošče itd.

 1. Izključite naprave, ko niso v uporabi

Uporabite vmesna stikala , ki omogočajo, da naprave izključimo, ko niso v uporabi.

 1. Ohranite varno razdaljo

Ne spite v neposredni bližini naprav. Razdalja naj bo najmanj 1-2 metra.

 1. Harmonizirajte elektro-smog

Vita-life Spin harmonizira elektro-smog v vašem domu. Napravo preprosto vključite v električno napeljavo in že deluje.

Vita-life Spin predstavlja zaščito pred negativnimi vplivi elektro-smoga in to popolnoma brez vzdrževanja.

ELEKTRIČNI SMOG

Kaj je to?

Okolja ne onesnažujejo le izpušni plini in odpadki, temveč tudi tehnična polja in sevanja.

Izraz »elektro-smog« je sestavljen iz besed »elektro«, kar predstavlja vir sevanja (električne napeljave in naprave, oddajniki mobilne telefonije itd.) in »smog«, ki pomeni onesnaževanje okolja s strani tehničnih, umetnih polj in sevanja.

Elektro-smog oddajajo električne naprave in napeljava, oddajniki, naelektrene površine, namagneteni minerali… – v celoti se mu ni moč izogniti.

Ta tema je zelo kompleksna in sega na številna znanstvena področja fizike, biologije, kemije, geologije in matematike. Resna raziskava mora vključevati vsa navedena področja.Vrste elektro-smoga

Polja izmeničnega električnega toka

Električna napeljava v zidovih, elektroinštalacije, razdelilne plošče, kabli itd. – vse to so viri polj in valovanj, ki jih oddaja izmenični električni tok.

Razpon frekvenc je od 0 Hz, do približno 30 kHz.

Izmenična magnetna polja

Ta se ustvarijo ob pretoku izmeničnega električnega toka. Viri so elektroinštalacije, kabli, naprave, transformatorji, stroji itd., ko so v uporabi, vključeni.

Teh sevanj zidovi ne zaustavijo, zato vas bo sevanje npr. televizije doseglo, tudi če ste v sosednji sobi.

Razpon frekvenc je od 0 Hz, do približno 30 kHz.

Elektro-magnetno sevanje

Elektro-magnetno sevanje je močnejše, z razponom frekvenc od 30 kHz pa vse do 300 GHz.

Prenaša se brezžično in ga oddajajo radijski in TV aparati, mobilna omrežja, alarmni sistemi, mobilni telefoni, WLAN, mikrovalovne pečice, WI-FI naprave itd.

Polja enosmernega električnega toka (elektro-statika)

Pojavijo se, ko se naelektrijo sintetične površine ali vlakna. V primeru dotika pride do razelektritve in vas rahlo »strese elektrika«.

Najmočnejši primer takšne razelektritve je pojav strele.

Enosmerna magnetna polja

Tako kot izmenični električni tok povzroča izmenična magnetna polja, tako tudi enosmerni električni tok povzroča enosmerna magnetna polja.

Ta izhajajo iz naelektrenih kovin, npr. jekla, pa tudi naš planet Zemlja ima svoje naravno magnetno polje. Umetna magnetna polja »motijo« to naravno magnetno polje, kar ima za posledico negativne biološke učinke.

Ali lahko elektro-smog občutimo?

»Elektro-magnetna preobčutljivost« je sposobnost zaznavanja, občutenja elektro-smoga. V zadnjih letih je bilo opravljenih kar nekaj raziskav, v povezavi s tem fenomenom.

Raziskava nemške »Zvezne agencije za zaščito pred sevanji« je razkrila, da 7 kar % anketirancev občuti »precejšnjo«, 2 % pa »zelo močno« prizadetost s škodljivimi vplivi elektro-smoga.

Ta rezultat ni presenetljiv, saj smo vse bolj in bolj izpostavljeni virom elektro-smoga.

Ali lahko elektro-smog izmerimo?

Da, elektro-smog je merljiv.

Lahko ga izmerite sami, z ustreznim merilcem, ali pa vam ga izmerijo certificirani strokovnjaki.

Ta tema me zanima, kje lahko preberem več o tem?

Nekaj tuje literature, publikacij in virov:VITA-LIFE SPIN ZAŠČITI ORGANIZEM S HARMONIZACIJO ELEKTRO-SMOGA

V nasprotju z napravami, ki izničijo elektro-magnetno valovanje, Vita-life SPIN zaščiti naše celice pred škodljivimi učinki elektro-smoga. SPIN »povozi« in harmonizira elektro-smog na način, da ta ne more škodovati našim celicam. Sevanje električnih naprav, ki so priključene na električno omrežje – doma ali pa v pisarni – prenehajo negativno učinkovati na organizem, z eno samo potezo.

Kako deluje Vita-life SPIN?

Vita-life Spin vsebuje mešanico mineralov in plemenitih kovin »Mixos«, ki oscilira v enakem razponu frekvenc, kot nače celice. Elektro-magnetno sevanje lahko poškoduje naše celice z motečim vplivom na medcelično komunikacijo. »Mixos«, ki se nahaja znotraj SPIN-a nevtralizira in harmonizira škodljiva sevanja elektro-smoga.


							 

Rezultate testa »Mixos« in njenih učinkov, ki so ga izvedli na slovenskem inštitutu »Bion«, si lahko pogledate tukaj.

Ni vam potrebno namestiti zaščite na vsak posamezni vir elektro-smoga, saj sistem napeljave za Vita-life SPIN deluje kot »antena«, preko katere ta širi svoj harmonizirajoč učinek. Vita-life SPIN ni električna naprava: vključi se v vtičnico, da lahko izkoristi sistem napeljave in širi svoj učinek. Deluje od trenutka vključitve.Obseg zaščite

Zadnja generacija Vita-life SPIN vsebuje 2 različni mešanici mineralov in plemenitih kovin, ki sta naravnani na 2 različni frekvenčni valovni dolžini.

Frekvenčni spekter

ELF (ekstremno nizke frekvence) 0 – 300 Hz

RF (radijske frekvence) 100 kHz – 300 GHz

Zadnja generacija Vita-life SPIN torej harmonizira elektro-smog, ki ga oddajajo električne naprave in napeljava (ELF) v gospodinjstvu, kot tudi sevanje, ki ga povzročajo mobilni telefoni, WLAN in WI-FI naprave (RF).

PREDNOSTI UPORABE VITA-LIFE SPIN

Vita-life SPIN ima pozitivne učinke na vaše zdravje in dobro počutje:

 • Počutite se polni energije in v dobri kondiciji - »fit«

 • Počutite se bolj močni, zmogljivi

 • Na splošno se počutite bolje

 • Bolezenske težave, ki so povezane z elektro-smogom se olajšajo ali pa v celoti izginejo

Vita-life SPIN je idealna rešitev tudi v pisarni in na delovnem mestu

Pozitivni učinki Vita-life SPIN-a v veliki meri pridejo do izraza v pisarnah, saj je tam običajno veliko število naprav v enem samem prostoru: monitorji, računalniki, mobilni telefoni, napeljave in kabli, prenosniki, tiskalniki, luči itd.

Raziskava »Umweltmedizin Salzburg« (cf. EHSLife 7+8 / 2003, p. 39-41), je razkrila, da zaposleni v pisarnah z visoko vsebnostjo elektro-smoga, pogosto trpijo za simptomi, kot so glavobol, preobčutljivost, razdražljivost in motnje koncentracije. Na teh delovnih mestih je tudi večje število bolniških odsotnosti. Vse to vpliva na počutje in s tem na vzdušje na delovnem mestu. Z uporabo Vita-life SPIN imate lahko negativne učinke vseh omenjenih virov elektro-smoga, pod nadzorom.

NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA O VITA-LIFE SPIN (FAQ)

Katere so »aktivne« sestavine znotraj Vita-life SPIN-a?

Vita-life SPIN vsebuje specifično, posebno mešanico mineralov in plemenitih kovin, imenovano »Mixos«. Ti elementi imajo »piezo-električne« učinke in sposobnost nevtralizirati fizikalne pojave (energijo, vibracijo in obliko signala), ki spreminjajo ali motijo biološke procese. V odvisnosti od mešalnega razmerja, je »Mixos« naravnan na delovanje v specifičnem razponu frekvenc. »Mixos« je nanešen na bakrene plošče znotraj tokokroga v Vita-life SPIN.

Rezultate testa mešanice »Mixos« in njenih učinkov, ki so ga izvedli na slovenskem inštitutu »Bion«, si lahko pogledate tukaj.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2966 ogledov

ZELENA KAPLJA – eliksir zdravja
ZELENA KAPLJA – eliksir zdravja   V enem kozarcu vse kar potrebujemo! Zelena kaplja je 100 % naravni, organski napitek, ki se pridobiva s hladnim stiskanjem eko pirine trave. Ne vsebuje aditivov, konzervansov in umetnih barvil.     Zeleni eko sok pirine trave je največji naravni vir klorofila. Vsebuje petkrat več vitamina C kot pomaranča in dvakrat več vitamina A kot korenje. Je odličen vir vitaminov: E, A, K, C, D, B1, B2, B3, B7, B17 in mineralov: kalcija, železa, magnezija, cinka, selena, mangana in bakra.   Prednosti "Zelene kaplje": izboljšuje krvno sliko in slabokrvnost znižuje nivo slabega holesterola in trigliceridov v krvi celice oskrbuje s kisikom krepi imunski sistem krepi energijo regenerira DNK znižuje krvni tlak dober za diete in hujšanje pospešuje in olajšuje prebavo odličen za detoksikacijo preprečuje rakasta obolenja in druge bolezni upočasnjuje staranje izboljšuje kakovost sna odstranjuje težke kovine, strupene snovi in ostanek zdravil iz telesa   Pira vsebuje celo vrsto hranljivih sestavin, vključujoč proteine, esencialne aminokisline, vitamine, kompleksne ogljikove hidrate in močna rastlinska vlakna. Je prijetnega, sladkega okusa in lahko prebavljiva. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa in nizke kalorične vrednosti eko pirine trave Zelena kaplja je odličen za vse, ki so na dieti, sladkorne bolnike, za osebe z alergijami in s kardiovaskularnimi boleznimi, z boleznimi črevesja, pri dietah za zniževanje nivoja holesterola in trigliceridov. Več o zdravilnih učinkovinah eko soka pirine trave Zelena kaplja si preberite na http://www.zelenakaplja.si/.   V Vilo zdravja po eliksir zdravja! Vila zdravja je poleg proizvajalca edini zastopnik in distributer v Sloveniji za Zeleno kapljo – eko sok pirine trave, ki je pravi eliksir zdravja. O učinkovitosti izdelka smo se prepričali na lastne oči, ko smo imeli priložnost sodelovati pri »Zeleni preobrazbi«, v kateri so tri prostovoljke en mesec uživale eko sok pirine trave Zelena kaplja. Pregled z medicinko termo kamero, ki je bil opravljen pred in po mesecu uživanja v Vila zdravja, je potrdil pozitivne učinke na prebavnem traktu. Več o tem si lahko pogledate v video posnetku  in preberete v članku.  Pakiranje vsebuje 32 skodelic soka pirine trave po 28 ml. Neto teža pakiranja znaša 896 gramov. Proizvajalec: Zelena Kaplja d.o.o., Tržaška 291, 1000 Ljubljana Opomba: Zaradi specifike transporta je možen samo osebni prevzem v Vila zdravja, Neubergerjeva 31, 1000 Ljubljana med delovnim časom. Prosimo, da s seboj prinesete hladilno torbo z zamrznjenimi bloki, tako da boste lahko zagotovili primeren transport izdelka do vašega doma. Izdelek je potrebno hraniti v zamrzovalniku na temperaturi -18º C. Ko ga odmrznete, ga ne smete ponovno zamrzovati.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2209 ogledov

Klepet ob kavi: Medicinska termografija (video)
Zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero oz. strokovno »medicinska termografija« pomeni uporabo infrardeče termo kamere, z namenom »videnja« in »merjenja« stanj ter procesov, ki jih imenujemo »termoregulacija metabolizma« oziroma toplotne energije, ki jo telo oddaja. Termografija razkriva presenetljive in zanesljive vzorce toplotne aktivnosti, ki predstavljajo zgodnja opozorila. Ti vzorci nam lahko razkrijejo in nakazujejo glavne vzroke številnih poškodb, motenj in bolezenskih stanj, obolenj ter težav. V največjem odstotku primerov se uporablja za zgodnje odkrivanje tveganja pojava raka dojk, saj je tu v veliki prednosti pred ostalimi diagnostičnimi orodji. Raziskave so celo pokazale, da je »medicinska termografija« sposobna zaznati zgodnje znake pojava raka dojk celo do 8 let prej kot na primer mamograf. »Medicinska termografija« lahko zazna celo pojave oziroma znake, ki nakazujejo na prihodnji možni razvoj tumorja, torej še preden se ta sploh pojavi. Zelo občutljiva medicinska infrardeča termo kamera, lahko namreč zazna celo nežno pulzacijo, ki jo ustvarja pretok krvi po krvnih žilah. Skozi lečo omenjene kamere lahko vidimo torej pojave, ki jih s prostim očesom ne moremo, saj pripadajo nevidnemu elektromagnetnemu valovanju, ki ga zaznavamo kot toploto. Vse okoli nas, kar ima s temperaturo višjo od nič stopinj Celzija, oddaja toploto. Medicinska infrardeča termo kamera nam omogoča izvajanje natančnih toplotnih meritev telesa, brez dotika. Zaradi vseh omenjenih odlik je medicinska infrardeča termo kamera zelo stroškovno učinkovito, varno in dragoceno diagnostično orodje za ugotavljanje splošnega zdravstvenega stanja pacienta. Omogoča pa tudi zelo širok spekter uporabe, kar vključuje spremljanje stanja srca, ožilja ter dojk. »Medicinska termografija« obstaja že preko 50 let (prva termalna slika je bila posneta leta 1952). FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) je že pred 20 leti odobrila in registrirala prvi sistem medicinske termografije. Medicinska uporaba se je razširila in bila zelo popularna v 80-ih letih prejšnjega stoletja. V zadnjih letih njena popularnost ponovno narašča, zaradi vse bolj napredne tehnologije, ki zagotavlja zanesljive rezultate merjenj, posledično pa po njej posega vse več uporabnikov. Povpraševanje po pregledih z »medicinsko termografijo« narašča, še posebej na področju preventive raka dojk.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2242 ogledov

Preventivni zdravstveni pregled celotnega organizma
Namreč, s to obliko pregleda, lahko na najbolj prijazen način, brez kakršnegakoli sevanja in škodljivih učinkov na organizem, dobimo vpogled v fiziološko stanje našega organizma in lociramo morebitna mesta v telesu, kjer so pričele nastajati in se razvijati bolezenske težave.    Ravno tako lahko ugotavljamo tudi mesta s preslabo prekrvitvijo, prešibkim pretokom in zakrčenjem limfe, omejeno funkcijo določenih živcev itd. Vse navedeno, v kolikor se odkrije dovolj zgodaj, še v pred klinični fazi, nam omogoča, da se zavedamo, kje je največja možnost razvoja bolezni in delujemo preventivno in samostojno, s spremembo življenjskega sloga, prehranskih navad itd. V tem smislu je zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero posebej primeren za ljudi, ki jim ni vseeno in dobesedno želijo »vzeti zdravje v svoje roke«.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

1836 ogledov

Nove metode odkrivanja raka dojk (video Klepet ob kavi)
Zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero se najpogosteje uporablja za zgodnje odkrivanje raka dojk, benignih tumorjev, mastitisa in fibrocističnih obolenj dojk. Tudi znanost čedalje bolj sprejema in priznava »medicinsko termografijo«, kot močno orodje v boju z rakom dojk.   Slika prikazuje asimetrijo dojk in sumljiv toplotni vzorec Koncept je popolnoma preprost. Medicinska infrardeča termo kamera meri toploto, ki jo oddaja naše telo. Metastaze ustvarjajo posebne toplotne vzorce, ki nastanejo iz dveh ločenih, vendar povezanih razlogov in so vidni na termografskih slikah. Prvi razlog je metabolična aktivnost rakavega tkiva, ki se primerja s temperaturo tkiva poleg tumorja ter v zdravi dojki. Asimetrija dojk je zelo pomemben indikator, saj lahko s primerjavo obeh dojk zelo zlahka odkrijemo toplotne markerje, povezane z metabolizmom tumorja. Omenjene temperaturne razlike označujemo z izrazom Delta T. Druga metoda odkrivanja pa je možna zaradi »angiogeneze« tumorja. Rakavi tumorji namreč proizvajajo kemično substanco, ki spodbuja nastajanje in razvoj novih krvnih žil, te pa s krvjo oskrbujejo področje razvoja tumorja. Poleg tega pa so normalne krvne žile, ki so pod nadzorom simpatičnega živčevja, pravzaprav paralizirane, kar se kaže v vazodilataciji ali širitvi krvnih žil. Povečanje količine krvi v prizadetem območju,zahvaljujoč angiogenezi v kombinaciji z vazodilatacijo, preprosto pomeni višjo temperaturo, ki jo zabeležimo s postopkom medicinske termografije.   Slika prikazuje natančen pregled posameznih področij telesa Številne raziskave so dokazale, da je »medicinska termografija« zmožna zaznati takšne toplotne markerje veliko prej, kot pa ostale, konvencionalne metode, poleg tega pa ne povzroča sevanja, ne zahteva kompresije tkiva dojke in je popolnoma varna ter tako predstavlja varen sistem zgodnjega odkrivanja omenjenih sprememb.   Slika prikazuje primerjavo med medicinsko termografijo, mamografijo in ultrazvokom V ZDA imajo najvišjo stopnjo pojava raka na dojki na svetu. Dobro novico predstavlja dejstvo oziroma spoznanje, da vzrok za nastanek raka dojk prvenstveno ni dedni faktor (manj kot 5 % raka na dojki je genetskega izvora). Torej bolezen lahko preprečimo, kar pomeni, da je verjetnost pojava raka dojk možno preprečiti s spremembo življenjskega sloga in izvajanjem preventivnih zdravstvenih pregledov s termo kamero. Metoda, ki je odobrena s strani FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila), lahko žensko vnaprej opozori na težave z dojkami, in to tudi do do 8 let preden se pojavijo prvi simptomi. Zgodnje odkrivanje: Mamograf običajno zazna tumor, ko ima ta že premer majhnega kovanca. Pri tej velikosti vemo, da je tumor v telesu rasel vsaj 5 let in več. Poleg tega mamografija lahko vodi k številnim nepotrebnim biopsijam. Raziskave so dokazale, da kar pri 70 - 80 % biopsij, na podlagi pozitivnih testov mamografov, rak sploh ni bil prisoten. Pri »medicinski termografiji« je nivo zanesljivosti večje od 90 %. »Medicinska termografija« je prav tako tudi v veliki prednosti (celo do 8 let) pred tradicionalnim mamografom, saj je sposobna zaznati določene pojave še pred nastankom tumorja. Odkriva torej stanja, kot je na primer »angiogeneza« in predstavlja pomemben indikator možnosti razvoja tumorja v prihodnosti.   Zgornja slika zelo jasno prikazuje neprecenljivo vrednost medicinske termografije v primerjavi s tradicionalnim mamografom Zgornja hipotetična tabela prikazuje povprečen razvoj počasi rastočega tumorja dojke. Večina zdravnikov se strinja in celo pove svojim pacientom, da je tumor na določenem predelu prisoten že 8-10 let. Mamograf je odlično orodje za natančno določanje predela, kjer se tumor nahaja, nikakor pa ni opozorilno orodje za zgodnje odkrivanje. Izraz »zgodnje« je sicer zelo relativnega pomena. V kolikor lahko mamograf na primer odkrije tumor po 8-ih letih od nastanka, je to vsekakor bolje, kot če bi ga odkrili po 10-ih letih, ko pa je že po 7-ih letih lahko prepozno. Ob tem dejstvu je seveda pomembno opozoriti na pomembnost samopregledovanja dojk. Resnično nevarnost pri raku dojk predstavlja ugotovitev, ali se je tumor že razširil na kakšen vitalni organ. Dlje kot je tumor prisoten, več časa ima za širitev. Vendar sedaj obstaja možnost zgodnjega, celo preventivnega odkrivanja s pomočjo »medicinske termografije«. Pravilno izveden postopek pregleda dojk z medicinsko termo kamero, je namreč sposoben zaznati dotok krvi, iz katerega se tumor napaja, že na samem začetku, ko je ta še mikroskopsko majhen. Edina možnost, da ga zaznamo v tako zgodnji fazi je, da opravljamo zdravstvene preglede dojk z medicinsko termo kamero vsaj enkrat letno. »Medicinska termografija« namreč predstavlja veliko prednost ravno zaradi zmožnosti zelo zgodnjega zaznavanja sumljivih temperaturnih vzorcev in predstavlja odlično dopolnilo k nezanesljivim pregledom z mamografom, izboljša verjetnost odkrivanja raka dojk pri ženskah z gosto strukturo tkiva dojk, pri mlajših ženskah, ženskah z majhnimi dojkami in ženskah z vsadki (implatanti), hkrati pa predstavlja tudi alternativo za ženske, ki zavračajo mamograf.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2450 ogledov

Obolenja mišičnega, skeletnega in živčnega sistema in težave s hrbtenico in vretenci (vkleščenja živ
Eden najbolj nazornih primerov uporabe »medicinske termografije« je sposobnost natančne diagnoze pacientov z obolenji in degenerativnimi spremembami vratu, udov in hrbtenice. V 70-ih in poznih 80-ih letih prejšnjega stoletja, so si s to metodo pomagali kiropraktiki, nevrologi in ortopedi v primerih poškodb hrbtenice, pri avtomobilskih nesrečah ali poškodbah pri delu.   Gornje slike prikazujejo termografsko zaznavanje cele vrste težav, povezanih z obolenji mišičnega, skeletnega ali pa živčnega sistema, težav s hrbtenico, vretenci…. Ko je mišično tkivo natrgano ali pretrgano, sprošča kemično substanco, ki povzroči dvig temperature, kar je na medicinski termo kameri vidno kot vzorec intenzivne hipertermije na tem predelu mišice, točki vzvoda, kot tudi v primeru fibromialgije. Toplotni vzorci se lahko zaznajo tudi v nogah in stopalih, kar indicira spremenjeno mehaniko hoje ali prerazporeditve bremena, kar je lahko posledica strukturnih težav v hrbtenici ali stopalih. Hrbtne mišice oddajajo zelo konstantne temperaturne vzorce, ki nam nakazujejo možne poškodbe hrbtenice, kot tudi področja kompenzacije. V nasprotnem primeru bi lahko kiropraktiko izvajali v križnem predelu, v resnici pa je izvor težav v ledvenem predelu ali celo na področju vratu.   Slika prikazuje intenziven toplotni marker na predelu hrbtenice Poškodba živca in kompresija hrbteničnega živca, nastane pri zdrsu medvretenčne ploščice (diskus hernija), je na termografskem posnetku vidna ravno na nasprotni strani, v obliki mišične poškodbe in s tem razkrije hladnejše predele hipotermije v živčevju, ki obdaja hrbtenico. Na ta način lahko dokumentiramo trajne poškodbe hrbtenice, ki povzročajo težave pri vsakodnevnih zmožnostih opravil.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2292 ogledov

Bolezni ožilja in poškodbe okončin
Sposobnost medicinske termo kamere, da zazna prisotnost globoke venske tromboze in ostalih motenj v krvnem obtoku okončin, pomeni ogromno pridobitev, saj nam omogoča, da povsem varno, brez nepotrebnih bolečin in posegov, odkrijemo omenjena stanja v telesu, ki bi v nasprotnem primeru lahko povzročila amputacije, v določenih primerih pa celo možgansko kap, infarkt ali embolijo.   Tu vidimo sliko globoke venske tromboze Naslednji vidik »medicinske termografije«, ki se danes premalo uporablja, je sposobnost spremljanja nastanka in razvoja t.i. »diabetičnega stopala«, še preden je prepozno (amputacija). Velikokrat na primer srečamo ljudi, ki imajo na termografskih slikah zelo mrzla stopala, pri čemer pa ne zaznavajo nobenih drugih simptomov. Stopala so na temografskih slikah 1-2 stopinji hladnejša od spodnjega dela noge, prsti pa, zaradi hipotermije, na kameri sploh niso vidni. Pojav s pomočjo medicinske termo kamere lahko zaznamo še preden rutinski krvni test ugotovi pojav sladkorne bolezni, in tako pacientu zagotovi možnost reagiranja, preden pride do trajne okvare živčevja v nogah. Ravno tako so skozi oko medicinske termo kamere zelo dobro vidne začetne težave na področju sklepnih vezi, obrabe sklepov, začetka degenerativnih sprememb v sklepih in ostalih težav lokomotornega sistema.

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko Gaber

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj se je dobro zaščititi pred elektro smogom?