Pogosta vprašanja in odgovori o medicinski termografiji
Vila Zdravja
Zdravje in medicina

Ponedeljek, 9. marec 2020 ob 03:00

Odpri galerijo

Ali je »medicinska termografija« odobrena s strani zdravnikov?

»Medicinska termografija« je v določenih državah odobrena in priznana metoda, tako s strani regulatornih agencij, kot tudi s strani zdravnikov. V Sloveniji sicer temu še ni tako, vendar je temu v veliki meri botrovalo dejstvo, da te metode v Sloveniji s certificirano opremo in po standardiziranih postopkih doslej ni izvajal nihče. Na željo stranke je možno pridobiti obširen zdravniški izvid s strani zdravnikov, strokovnjakov za »medicinsko termografijo« v ZDA, ki se ga lahko nato predoči svojemu osebnemu zdravniku za nadaljnjo klinično korelacijo.

Lahko pridem na pregled tudi, če sem noseča

Seveda, pregled je primeren tudi za nosečnice, saj ne predstavlja nobenega tveganja za nosečnico ali za otroka.

Ima pregled kakšne stranske učinke?

Pregled ne predstavlja prav nobenega tveganja in je popolnoma brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

Kako poteka pregled?

Pregled poteka v posebnem prostoru, vendar popolnoma brez kontakta z opremo, brez bolečin, pritiskov in sevanja. Stranka se ravna po navodilih termografista, ki kamero usmerja iz ločenega prostora preko avtomatiziranega stojala. Odvisno od obsega pregleda se naredi od 3, pa vse do 38 termografskih slik (termogramov). Po končanem pregledu sledi pregled termogramov in komentar s strani termografista.

Kako se interpretira rezultate termodiagnostike?

Vsaka bolezen gre v razvoju skozi svoje faze. Na podlagi termalnih markerjev, njihove intenzivnosti in razpršenosti najprej ugotovimo, v kateri od faz se bolezen trenutno nahaja (predklinična, klinična …). V skladu s temi ugotovitvami se podajo priporočila in predlogi za nadaljnje ukrepanje.

Kako deluje »medicinska termografija«?

Medicinska termo kamera meri in zaznava procese, ki jih imenujemo »termoregulacija metabolizma« oziroma toplotna energija, ki jo telo oddaja. To poteka tako, da termo kamera zazna energijo v obliki napetosti, ki se aplicira na posamezen piksel, nato se izmeri tok, izračuna se odpornost, podatki pa se nato preračunajo v temperaturo. Skozi lečo omenjene kamere lahko zaznamo (vidimo) torej pojave, ki jih s prostim očesom ne moremo, saj so del nevidnega elektromagnetnega valovanja, ki ga zaznavamo kot toploto. Medicinska termo kamera razkriva presenetljive in zanesljive vzorce toplotne aktivnosti, ki predstavljajo zgodnja opozorila. Ti vzorci nam lahko razkrijejo in nakazujejo glavne vzroke številnih poškodb, motenj in bolezenskih stanj, obolenj ter težav.

Koliko časa traja pregled?

Trajanje pregleda je odvisno od obsega pregleda. Celoten postopek pregleda celotnega telesa traja cca. 90 minut, pregled dojk cca. 45 minut in regijski pregled cca. 30 minut.

Kakšna je cena?

Cena je odvisna od vrste pregleda. Vse cene so objavljene v ceniku.

V čem se zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero razlikuje od ostalih slikovnih diagnostičnih metod?

Vse ostale diagnostične metode na podlagi slik (rentgen, CT, magnetna resonanca, ultrazvok …) spadajo med strukturne slikovne tehnologije; omogočajo nam vpogled v telo in z njimi odkrivamo že nastale strukturne spremembe (pozna faza), npr. zlome kosti, tumorje, poškodbe na organih itd. V nasprotju s temi orodji »medicinska termografija« odkriva infrardeče (toplotne) markerje, ki odražajo komaj zaznavne, globlje ležeče kemične signale in signale živčnega sistema. To nam omogoča vpogled v način delovanja telesa (zgodnja faza). Ti nevrološki signali so namreč lahko edini znak, da v telesu obstaja problem, da poškodba še ni sanirana ali pa da gre za prve signale nastajanja bolezni. S to informacijo se lahko lečeči zdravnik lažje odloča, hitreje in bolj ciljano reagira, se morebiti izogne potrebi po izvajanju agresivnega zdravljenja in prepreči nepopravljive posledice, ki bi lahko nastale kot posledica prepoznega odkrivanja bolezenskih stanj.

Ali obstajajo standardi in protokoli, po katerih se izvajajo zdravstveni pregledi z medicinsko termo kamero?

Seveda in brez upoštevanja teh protokolov so termografske slike neuporabne. Ti protokoli obstajajo že vse od leta 1980 in se z razvojem tehnologije neprestano dopolnjujejo. Tako obstajajo protokoli, ki so obvezni za paciente pred slikanjem kot tudi strogi protokoli, po katerih poteka samo slikanje. Tudi prostor, v katerem slikanje poteka, mora biti opremljen v skladu s strogimi zahtevami protokola (to je tudi razlog, zakaj je pravilno izvajanje »medicinske termografije« na terenu praktično nemogoče). Tudi termo kamera mora izpolnjevati zahteve oz. specifikacije za medicinsko uporabo in biti v ta namen registrirana pri pristojnih inštitucijah, sicer so termografske slike popolnoma neuporabne.

Ali obstajajo znanstvene študije o »medicinski termografiji«?

Da, na temo medicinske termografije obstaja cca. 10.000 različnih znanstvenih in kliničnih študij, od katerih približno 800 študij obravnava področje »medicinske termografije« dojk.

Kako zanesljiva je »medicinska termografija«?

Dokazano je, da ima »medicinska termografija« kar 92 % zanesljivost pri odkrivanju benignih in malignih tvorb na dojkah, v kombinaciji z ultrazvokom celo do 97% ( pri mamografiji med 70% in 85%). Zelo visoko zanesljivost pa medicinska termografija dosega tudi na ostalih področjih.

Ali »medicinska termografija« dojk lahko nadomesti pregled z mamografom?

Ne. »Medicinske termografije« in mamografije namreč nikakor ne moremo medsebojno primerjati, saj gre za dve popolnoma različni diagnostični metodi. Mamografija je diagnostična metoda, ki ugotavlja anatomske spremembe v telesu, ki so se že zgodile, torej ko je tumor že nastal in še to v pozni fazi, ko se ta razvija v telesu že 5 let in več. »Medicinska termografija« pa je, poleg anatomskih, tudi detektor fizioloških sprememb v telesu, ki se dogajajo v tem trenutku, torej še preden se bolezen razvije, in lahko še preventivno ukrepamo v fazi ustvarjanja pogojev za nastanek tumorjev (še preden ti nastanejo). Ti dve metodi sta med seboj komplementarni oz. dopolnjujoči, vendar v večini primerov svetujemo, kot morebitno dopolnilno metodo raje svetujemo ultrazvok.

Zdravnik mi je povedal, da je »medicinska termografija« neuporabna, ali to drži?

Ali vaš zdravnik ne ve ničesar o tej tehnologiji ali pa ima napačne oz. več kot 30 let stare podatke. V tem času je »medicinska termografija« s pomočjo razvoja tehnologije, standardiziranih protokolov ter napredka v interpretaciji termografskih ugotovitev dosegla ogromen napredek in lahko zdravniku predstavlja neprecenljivo orodje v procesu diagnostike. 

Katere bolezni lahko pregled odkrije?

 • preventivni pregled splošnega stanja našega organizma
 • bolezni in obolenja dojk
 • bolezni, poškodbe in obolenja gibalnega sistema (težave s hrbtenico, vretenci, kostmi, sklepi, medvretenčnimi ploščicami, bolečine v vratu, artroza, artritis, …)
 • bolezni, poškodbe in obolenja živčnega sistema (nevropatija, nevralgija, nevritis, išias, vkleščenje in prizadetost živca, karpalni tunel, refleksna distrofija, nateg živca, …)
 • bolezni, poškodbe in obolenja mišic, kit in vezi (distrofija, natrganje vezi, mišični spazmi, krči, miofascialni sindrom, tendinitis, poškodbe po nesrečah, zvini , nategi, natrganine mišic, kit, kronična obremenitev mišic, burzitis, sinovitis, športne poškodbe, itd…)
 • bolezni srca in ožilja (globoka venska tromboza, obolenja in pretočnost vratnih arterij, krčne žile, težave z venami, Raynaudov sindrom, pregled stanj pri kapi, obolenja perifernega ožilja, bolezni temporalnih arterij, ...)
 • infekcijske bolezni, vnetja
 • bolezni in vnetja, povezana s prehrano
 • obolenja zob, zobnih korenin in ustne votline
 • bolezni, poškodbe in obolenja kože (kožni rak, hiperestezija, ekcem, dermatitis, vnetja, luskavica, …)
 • bolezni in obolenja dihal (astma, bronhitis, …)
 • bolezni in obolenja prebavil in prebavnega trakta
 • bolezni, vnetja in obolenja sečil (infekcije sečnih kanalov, obolenja ledvic, …)
 • pomoč pri kirurških posegih (določitev lokacije obolenja)
 • in še mnogo drugih….

Zaradi dejstva, da »medicinska termografija« ni specifična diagnostična metoda, služi kot podlaga in pomoč zdravniku za nadaljnjo klinično korelacijo.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2966 ogledov

ZELENA KAPLJA – eliksir zdravja
ZELENA KAPLJA – eliksir zdravja   V enem kozarcu vse kar potrebujemo! Zelena kaplja je 100 % naravni, organski napitek, ki se pridobiva s hladnim stiskanjem eko pirine trave. Ne vsebuje aditivov, konzervansov in umetnih barvil.     Zeleni eko sok pirine trave je največji naravni vir klorofila. Vsebuje petkrat več vitamina C kot pomaranča in dvakrat več vitamina A kot korenje. Je odličen vir vitaminov: E, A, K, C, D, B1, B2, B3, B7, B17 in mineralov: kalcija, železa, magnezija, cinka, selena, mangana in bakra.   Prednosti "Zelene kaplje": izboljšuje krvno sliko in slabokrvnost znižuje nivo slabega holesterola in trigliceridov v krvi celice oskrbuje s kisikom krepi imunski sistem krepi energijo regenerira DNK znižuje krvni tlak dober za diete in hujšanje pospešuje in olajšuje prebavo odličen za detoksikacijo preprečuje rakasta obolenja in druge bolezni upočasnjuje staranje izboljšuje kakovost sna odstranjuje težke kovine, strupene snovi in ostanek zdravil iz telesa   Pira vsebuje celo vrsto hranljivih sestavin, vključujoč proteine, esencialne aminokisline, vitamine, kompleksne ogljikove hidrate in močna rastlinska vlakna. Je prijetnega, sladkega okusa in lahko prebavljiva. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa in nizke kalorične vrednosti eko pirine trave Zelena kaplja je odličen za vse, ki so na dieti, sladkorne bolnike, za osebe z alergijami in s kardiovaskularnimi boleznimi, z boleznimi črevesja, pri dietah za zniževanje nivoja holesterola in trigliceridov. Več o zdravilnih učinkovinah eko soka pirine trave Zelena kaplja si preberite na http://www.zelenakaplja.si/.   V Vilo zdravja po eliksir zdravja! Vila zdravja je poleg proizvajalca edini zastopnik in distributer v Sloveniji za Zeleno kapljo – eko sok pirine trave, ki je pravi eliksir zdravja. O učinkovitosti izdelka smo se prepričali na lastne oči, ko smo imeli priložnost sodelovati pri »Zeleni preobrazbi«, v kateri so tri prostovoljke en mesec uživale eko sok pirine trave Zelena kaplja. Pregled z medicinko termo kamero, ki je bil opravljen pred in po mesecu uživanja v Vila zdravja, je potrdil pozitivne učinke na prebavnem traktu. Več o tem si lahko pogledate v video posnetku  in preberete v članku.  Pakiranje vsebuje 32 skodelic soka pirine trave po 28 ml. Neto teža pakiranja znaša 896 gramov. Proizvajalec: Zelena Kaplja d.o.o., Tržaška 291, 1000 Ljubljana Opomba: Zaradi specifike transporta je možen samo osebni prevzem v Vila zdravja, Neubergerjeva 31, 1000 Ljubljana med delovnim časom. Prosimo, da s seboj prinesete hladilno torbo z zamrznjenimi bloki, tako da boste lahko zagotovili primeren transport izdelka do vašega doma. Izdelek je potrebno hraniti v zamrzovalniku na temperaturi -18º C. Ko ga odmrznete, ga ne smete ponovno zamrzovati.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2209 ogledov

Klepet ob kavi: Medicinska termografija (video)
Zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero oz. strokovno »medicinska termografija« pomeni uporabo infrardeče termo kamere, z namenom »videnja« in »merjenja« stanj ter procesov, ki jih imenujemo »termoregulacija metabolizma« oziroma toplotne energije, ki jo telo oddaja. Termografija razkriva presenetljive in zanesljive vzorce toplotne aktivnosti, ki predstavljajo zgodnja opozorila. Ti vzorci nam lahko razkrijejo in nakazujejo glavne vzroke številnih poškodb, motenj in bolezenskih stanj, obolenj ter težav. V največjem odstotku primerov se uporablja za zgodnje odkrivanje tveganja pojava raka dojk, saj je tu v veliki prednosti pred ostalimi diagnostičnimi orodji. Raziskave so celo pokazale, da je »medicinska termografija« sposobna zaznati zgodnje znake pojava raka dojk celo do 8 let prej kot na primer mamograf. »Medicinska termografija« lahko zazna celo pojave oziroma znake, ki nakazujejo na prihodnji možni razvoj tumorja, torej še preden se ta sploh pojavi. Zelo občutljiva medicinska infrardeča termo kamera, lahko namreč zazna celo nežno pulzacijo, ki jo ustvarja pretok krvi po krvnih žilah. Skozi lečo omenjene kamere lahko vidimo torej pojave, ki jih s prostim očesom ne moremo, saj pripadajo nevidnemu elektromagnetnemu valovanju, ki ga zaznavamo kot toploto. Vse okoli nas, kar ima s temperaturo višjo od nič stopinj Celzija, oddaja toploto. Medicinska infrardeča termo kamera nam omogoča izvajanje natančnih toplotnih meritev telesa, brez dotika. Zaradi vseh omenjenih odlik je medicinska infrardeča termo kamera zelo stroškovno učinkovito, varno in dragoceno diagnostično orodje za ugotavljanje splošnega zdravstvenega stanja pacienta. Omogoča pa tudi zelo širok spekter uporabe, kar vključuje spremljanje stanja srca, ožilja ter dojk. »Medicinska termografija« obstaja že preko 50 let (prva termalna slika je bila posneta leta 1952). FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) je že pred 20 leti odobrila in registrirala prvi sistem medicinske termografije. Medicinska uporaba se je razširila in bila zelo popularna v 80-ih letih prejšnjega stoletja. V zadnjih letih njena popularnost ponovno narašča, zaradi vse bolj napredne tehnologije, ki zagotavlja zanesljive rezultate merjenj, posledično pa po njej posega vse več uporabnikov. Povpraševanje po pregledih z »medicinsko termografijo« narašča, še posebej na področju preventive raka dojk.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2242 ogledov

Preventivni zdravstveni pregled celotnega organizma
Namreč, s to obliko pregleda, lahko na najbolj prijazen način, brez kakršnegakoli sevanja in škodljivih učinkov na organizem, dobimo vpogled v fiziološko stanje našega organizma in lociramo morebitna mesta v telesu, kjer so pričele nastajati in se razvijati bolezenske težave.    Ravno tako lahko ugotavljamo tudi mesta s preslabo prekrvitvijo, prešibkim pretokom in zakrčenjem limfe, omejeno funkcijo določenih živcev itd. Vse navedeno, v kolikor se odkrije dovolj zgodaj, še v pred klinični fazi, nam omogoča, da se zavedamo, kje je največja možnost razvoja bolezni in delujemo preventivno in samostojno, s spremembo življenjskega sloga, prehranskih navad itd. V tem smislu je zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero posebej primeren za ljudi, ki jim ni vseeno in dobesedno želijo »vzeti zdravje v svoje roke«.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

1836 ogledov

Nove metode odkrivanja raka dojk (video Klepet ob kavi)
Zdravstveni pregled z medicinsko termo kamero se najpogosteje uporablja za zgodnje odkrivanje raka dojk, benignih tumorjev, mastitisa in fibrocističnih obolenj dojk. Tudi znanost čedalje bolj sprejema in priznava »medicinsko termografijo«, kot močno orodje v boju z rakom dojk.   Slika prikazuje asimetrijo dojk in sumljiv toplotni vzorec Koncept je popolnoma preprost. Medicinska infrardeča termo kamera meri toploto, ki jo oddaja naše telo. Metastaze ustvarjajo posebne toplotne vzorce, ki nastanejo iz dveh ločenih, vendar povezanih razlogov in so vidni na termografskih slikah. Prvi razlog je metabolična aktivnost rakavega tkiva, ki se primerja s temperaturo tkiva poleg tumorja ter v zdravi dojki. Asimetrija dojk je zelo pomemben indikator, saj lahko s primerjavo obeh dojk zelo zlahka odkrijemo toplotne markerje, povezane z metabolizmom tumorja. Omenjene temperaturne razlike označujemo z izrazom Delta T. Druga metoda odkrivanja pa je možna zaradi »angiogeneze« tumorja. Rakavi tumorji namreč proizvajajo kemično substanco, ki spodbuja nastajanje in razvoj novih krvnih žil, te pa s krvjo oskrbujejo področje razvoja tumorja. Poleg tega pa so normalne krvne žile, ki so pod nadzorom simpatičnega živčevja, pravzaprav paralizirane, kar se kaže v vazodilataciji ali širitvi krvnih žil. Povečanje količine krvi v prizadetem območju,zahvaljujoč angiogenezi v kombinaciji z vazodilatacijo, preprosto pomeni višjo temperaturo, ki jo zabeležimo s postopkom medicinske termografije.   Slika prikazuje natančen pregled posameznih področij telesa Številne raziskave so dokazale, da je »medicinska termografija« zmožna zaznati takšne toplotne markerje veliko prej, kot pa ostale, konvencionalne metode, poleg tega pa ne povzroča sevanja, ne zahteva kompresije tkiva dojke in je popolnoma varna ter tako predstavlja varen sistem zgodnjega odkrivanja omenjenih sprememb.   Slika prikazuje primerjavo med medicinsko termografijo, mamografijo in ultrazvokom V ZDA imajo najvišjo stopnjo pojava raka na dojki na svetu. Dobro novico predstavlja dejstvo oziroma spoznanje, da vzrok za nastanek raka dojk prvenstveno ni dedni faktor (manj kot 5 % raka na dojki je genetskega izvora). Torej bolezen lahko preprečimo, kar pomeni, da je verjetnost pojava raka dojk možno preprečiti s spremembo življenjskega sloga in izvajanjem preventivnih zdravstvenih pregledov s termo kamero. Metoda, ki je odobrena s strani FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila), lahko žensko vnaprej opozori na težave z dojkami, in to tudi do do 8 let preden se pojavijo prvi simptomi. Zgodnje odkrivanje: Mamograf običajno zazna tumor, ko ima ta že premer majhnega kovanca. Pri tej velikosti vemo, da je tumor v telesu rasel vsaj 5 let in več. Poleg tega mamografija lahko vodi k številnim nepotrebnim biopsijam. Raziskave so dokazale, da kar pri 70 - 80 % biopsij, na podlagi pozitivnih testov mamografov, rak sploh ni bil prisoten. Pri »medicinski termografiji« je nivo zanesljivosti večje od 90 %. »Medicinska termografija« je prav tako tudi v veliki prednosti (celo do 8 let) pred tradicionalnim mamografom, saj je sposobna zaznati določene pojave še pred nastankom tumorja. Odkriva torej stanja, kot je na primer »angiogeneza« in predstavlja pomemben indikator možnosti razvoja tumorja v prihodnosti.   Zgornja slika zelo jasno prikazuje neprecenljivo vrednost medicinske termografije v primerjavi s tradicionalnim mamografom Zgornja hipotetična tabela prikazuje povprečen razvoj počasi rastočega tumorja dojke. Večina zdravnikov se strinja in celo pove svojim pacientom, da je tumor na določenem predelu prisoten že 8-10 let. Mamograf je odlično orodje za natančno določanje predela, kjer se tumor nahaja, nikakor pa ni opozorilno orodje za zgodnje odkrivanje. Izraz »zgodnje« je sicer zelo relativnega pomena. V kolikor lahko mamograf na primer odkrije tumor po 8-ih letih od nastanka, je to vsekakor bolje, kot če bi ga odkrili po 10-ih letih, ko pa je že po 7-ih letih lahko prepozno. Ob tem dejstvu je seveda pomembno opozoriti na pomembnost samopregledovanja dojk. Resnično nevarnost pri raku dojk predstavlja ugotovitev, ali se je tumor že razširil na kakšen vitalni organ. Dlje kot je tumor prisoten, več časa ima za širitev. Vendar sedaj obstaja možnost zgodnjega, celo preventivnega odkrivanja s pomočjo »medicinske termografije«. Pravilno izveden postopek pregleda dojk z medicinsko termo kamero, je namreč sposoben zaznati dotok krvi, iz katerega se tumor napaja, že na samem začetku, ko je ta še mikroskopsko majhen. Edina možnost, da ga zaznamo v tako zgodnji fazi je, da opravljamo zdravstvene preglede dojk z medicinsko termo kamero vsaj enkrat letno. »Medicinska termografija« namreč predstavlja veliko prednost ravno zaradi zmožnosti zelo zgodnjega zaznavanja sumljivih temperaturnih vzorcev in predstavlja odlično dopolnilo k nezanesljivim pregledom z mamografom, izboljša verjetnost odkrivanja raka dojk pri ženskah z gosto strukturo tkiva dojk, pri mlajših ženskah, ženskah z majhnimi dojkami in ženskah z vsadki (implatanti), hkrati pa predstavlja tudi alternativo za ženske, ki zavračajo mamograf.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2450 ogledov

Obolenja mišičnega, skeletnega in živčnega sistema in težave s hrbtenico in vretenci (vkleščenja živ
Eden najbolj nazornih primerov uporabe »medicinske termografije« je sposobnost natančne diagnoze pacientov z obolenji in degenerativnimi spremembami vratu, udov in hrbtenice. V 70-ih in poznih 80-ih letih prejšnjega stoletja, so si s to metodo pomagali kiropraktiki, nevrologi in ortopedi v primerih poškodb hrbtenice, pri avtomobilskih nesrečah ali poškodbah pri delu.   Gornje slike prikazujejo termografsko zaznavanje cele vrste težav, povezanih z obolenji mišičnega, skeletnega ali pa živčnega sistema, težav s hrbtenico, vretenci…. Ko je mišično tkivo natrgano ali pretrgano, sprošča kemično substanco, ki povzroči dvig temperature, kar je na medicinski termo kameri vidno kot vzorec intenzivne hipertermije na tem predelu mišice, točki vzvoda, kot tudi v primeru fibromialgije. Toplotni vzorci se lahko zaznajo tudi v nogah in stopalih, kar indicira spremenjeno mehaniko hoje ali prerazporeditve bremena, kar je lahko posledica strukturnih težav v hrbtenici ali stopalih. Hrbtne mišice oddajajo zelo konstantne temperaturne vzorce, ki nam nakazujejo možne poškodbe hrbtenice, kot tudi področja kompenzacije. V nasprotnem primeru bi lahko kiropraktiko izvajali v križnem predelu, v resnici pa je izvor težav v ledvenem predelu ali celo na področju vratu.   Slika prikazuje intenziven toplotni marker na predelu hrbtenice Poškodba živca in kompresija hrbteničnega živca, nastane pri zdrsu medvretenčne ploščice (diskus hernija), je na termografskem posnetku vidna ravno na nasprotni strani, v obliki mišične poškodbe in s tem razkrije hladnejše predele hipotermije v živčevju, ki obdaja hrbtenico. Na ta način lahko dokumentiramo trajne poškodbe hrbtenice, ki povzročajo težave pri vsakodnevnih zmožnostih opravil.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2292 ogledov

Bolezni ožilja in poškodbe okončin
Sposobnost medicinske termo kamere, da zazna prisotnost globoke venske tromboze in ostalih motenj v krvnem obtoku okončin, pomeni ogromno pridobitev, saj nam omogoča, da povsem varno, brez nepotrebnih bolečin in posegov, odkrijemo omenjena stanja v telesu, ki bi v nasprotnem primeru lahko povzročila amputacije, v določenih primerih pa celo možgansko kap, infarkt ali embolijo.   Tu vidimo sliko globoke venske tromboze Naslednji vidik »medicinske termografije«, ki se danes premalo uporablja, je sposobnost spremljanja nastanka in razvoja t.i. »diabetičnega stopala«, še preden je prepozno (amputacija). Velikokrat na primer srečamo ljudi, ki imajo na termografskih slikah zelo mrzla stopala, pri čemer pa ne zaznavajo nobenih drugih simptomov. Stopala so na temografskih slikah 1-2 stopinji hladnejša od spodnjega dela noge, prsti pa, zaradi hipotermije, na kameri sploh niso vidni. Pojav s pomočjo medicinske termo kamere lahko zaznamo še preden rutinski krvni test ugotovi pojav sladkorne bolezni, in tako pacientu zagotovi možnost reagiranja, preden pride do trajne okvare živčevja v nogah. Ravno tako so skozi oko medicinske termo kamere zelo dobro vidne začetne težave na področju sklepnih vezi, obrabe sklepov, začetka degenerativnih sprememb v sklepih in ostalih težav lokomotornega sistema.

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko Gaber

NAJBOLJ OBISKANO

Pogosta vprašanja in odgovori o medicinski termografiji